Skuteczna dieta w walce z rakiem?
polki.pl
Dr Johanna Budwig jest znana jako jeden z największych autorytetów w dziedzinie biochemii tłuszczów na świecie. Pracowała jako specjalista ds. tłuszczów przy departamencie zdrowia w Niemczech. Rezultatem jej wieloletnich badań nad wpływem tłuszczów na zdrowie jest dieta olejowo-białkowa, znana również jako dieta dr Budwig.
Zasady diety
Dieta dr Budwig oparta jest na mieszance oleju lnianego, który zawiera wyjątkowo dużą ilość wielonienasyconego kwasu linolenowego, oraz chudego twarogu. Jak wynika z jej badań, proteiny siarkowe zawarte w białym serze ułatwiają przyswajanie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na sposób tłoczenia, według dr Budwig olej lniany jest lepszy np. od tranu. Podczas produkcji tranu używane są wysokie temperatury, które niszczą kwasy Omega 3. Ważną częścią terapii dr Budwig jest wystawianie ciała na promienie słoneczna, ponieważ to one odpowiedzialne są za wytwarzanie w organizmie witaminy D. Oprócz znanej mieszanki oleju lnianego z twarogiem, do istotnych składników diety należą:
- orzechy,
- płatki owsiane,
- siemię lniane,
- sok z kiszonej kapusty,
- olej kokosowy,
- miód,
- świeżo wyciśnięte soki warzywne i owocowe,
- kasza jaglana oraz gryczana,
- suszone i surowe owoce,
- surowe i gotowane warzywa,
- drożdże piekarskie.
Ważne jest, aby każdy z produktów pochodził z upraw ekologicznych. Z diety należy wyeliminować za to cukier, który zaburza procesy regulujące poziom glukozy we krwi, wszystkie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, masło, margaryny, ponieważ zawierają szkodliwe nasycone kwasy tłuszczowe. Zakazane jest również mięso, szczególnie wędliny, które najczęściej pełne są konserwantów, hormonów i antybiotyków. Unikać należy białego pieczywa, którego spożywanie gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi, tym samym sprzyja występowaniu cukrzycy.
(fot. kavi)
Komu pomoże dieta?
Dr Budwig, po przebadaniu tysięcy próbek krwi doszła do wniosku, że w większości z nich występują niedobory nienasyconych kwasów tłuszczowych. Po dodaniu ich do krwi, parametry ulegały poprawie. Dieta dr Budwig jest jedną z najczęściej stosowanych w walce z rakiem. Nie ma jednak żadnych badań naukowych potwierdzających jej skuteczności. Z pewnością jest bogata w błonnik, witaminy, a przede wszystkim kwasy omega-3, co pozytywnie wpłynie zarówno na osoby zdrowe, jak i zmagające się z chorobą nowotworową. Dietetycy zwracają uwagę na fakt, że żaden z produktów występujących w diecie nie jest dobrym źródłem żelaza i witaminy B12. Z tego względu osoby stosujące dietę powinny suplementować te mikroskładniki. Sama dr Budwig zalecała swoją dietę pacjentom, u których występują problemy z astmą, depresją, artretyzmem, otłuszczeniem wątroby czy wrzodami żołądka.
Komentarze