Dieta niskopurynowa

Dieta niskopurynowa

lightbox.pl

Dieta ta jest przeznaczona dla osób chorujących na dnę moczanową oraz kamienicę nerkową. Nie jest to dieta skomplikowana, trzeba jednak wiedzieć, których produktów się wystrzegać, a które są wskazane.

Dla kogo jest przeznaczona?

Dieta niskopurynowa jest wskazana przede wszystkim dla osób zmagających się z dną moczanową. Gdy dieta jest bogata w puryny, powstaje nadmiar kwasu moczowego. Nerki nie nadążają z jego wydalaniem, a nadmiar kwasu trafia m.in. do stawów. Stąd występowanie stanów zapalnych, które są charakterystyczne przy tej chorobie. Nie ustalono, co jest przyczyną dny moczanowej, ale stwierdzono, że czynniki takie jak: dieta bogata w mięso i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, spożywanie alkoholu i kawy, nadwaga i otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby nerek oraz niektóre leki zwiększają ryzyko zachorowania.

Stosowanie diety niskopurynowej zaleca się także osobom cierpiącym z powodu kamicy nerkowej. Często przyczyną choroby jest dieta bogata w puryny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fot. medicovergo.com)

Odpowiednia dieta

Fundamentem diety moczanowej jest ograniczenie spożywania puryn, z których powstaje kwas moczowy. Codzienna podaż nie powinna przekraczać 300 mg kwasu moczowego, a w stanach zaostrzenia choroby – nie więcej niż 120 mg. Jadłospis składa się głównie z warzyw i nabiału. Produkty dietetyczne podzielono na grupy według ilości kwasu moczowego, która powstaje po zjedzeniu danego produktu.

I GRUPA - mniej niż 50 mg kwasu moczowego na porcję, między innymi:

  • Warzywa: buraki, cebula, cukinia, kapusta biała, marchew, ogórki, pomidory, sałata, kapusta pekińska, ziemniaki.
  • Owoce: ananasy, pomarańcze, agrest, kiwi, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, gruszki, jabłka, maliny, porzeczki, truskawki.
  • Nabiał: Mleko, serek wiejski, ser żółty, topiony, pleśniowy.

II GRUPA - od 50 do 100 mg kwasu moczowego na porcję:

  • Warzywa: dynia, fasolka szparagowa, kapusta czerwona, fasola, groch, soczewica.
  • Owoce: banany, melony.
  • Inne: flądra, lin, parówki, wołowina.

III GRUPA - powyżej 100 mg kwasu moczowego na porcję. Produkty z tej grupy najlepiej całkowicie wyeliminować z diety:

  • Warzywa: brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kukurydza, papryka, por, szpinak.
  • Owoce: rabarbar.
  • Napoje: kawa, kakao, herbata, płynna czekolada, soki owocowe, napoje gazowane.
  • Inne: tłuste i wędzone ryby, cielęcina, jagnięcina, pieczarki, boczniaki, czekolada.

Ponadto dieta niskopurynowa powinna w większości składać się z węglowodanów, które pomagają usuwać moczany. Ważną zasadą  jest jedzenie 4-5 posiłków dziennie w równych odstępach czasu. Przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3 godzin. Ostatni posiłek powinno się spożywać na 3-4 godziny przed snem, ponieważ w nocy ilość zatrzymywanego kwasu moczowego wzrasta. Zaleca się przyjmowanie min. 2 litrów płynów dziennie, gdyż zapobiegają wytrącaniu się kwasu mlekowego.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Dieta Gersona – sposób na wyleczenie organizmu? Dieta Gersona – sposób na wyle...

Dieta, która wygrywa walkę z rakiem?

Żywienie w chorobach wątroby Żywienie w chorobach wątroby

Dieta wątrobowa - jakie produkty są wskazane, a jakich należ...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!