Dieta niskopurynowa

Dieta niskopurynowa

lightbox.pl

Dieta ta jest przeznaczona dla osób chorujących na dnę moczanową oraz kamienicę nerkową. Nie jest to dieta skomplikowana, trzeba jednak wiedzieć, których produktów się wystrzegać, a które są wskazane.

Dla kogo jest przeznaczona?

Dieta niskopurynowa jest wskazana przede wszystkim dla osób zmagających się z dną moczanową. Gdy dieta jest bogata w puryny, powstaje nadmiar kwasu moczowego. Nerki nie nadążają z jego wydalaniem, a nadmiar kwasu trafia m.in. do stawów. Stąd występowanie stanów zapalnych, które są charakterystyczne przy tej chorobie. Nie ustalono, co jest przyczyną dny moczanowej, ale stwierdzono, że czynniki takie jak: dieta bogata w mięso i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, spożywanie alkoholu i kawy, nadwaga i otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby nerek oraz niektóre leki zwiększają ryzyko zachorowania.

Stosowanie diety niskopurynowej zaleca się także osobom cierpiącym z powodu kamicy nerkowej. Często przyczyną choroby jest dieta bogata w puryny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fot. medicovergo.com)

Odpowiednia dieta

Fundamentem diety moczanowej jest ograniczenie spożywania puryn, z których powstaje kwas moczowy. Codzienna podaż nie powinna przekraczać 300 mg kwasu moczowego, a w stanach zaostrzenia choroby – nie więcej niż 120 mg. Jadłospis składa się głównie z warzyw i nabiału. Produkty dietetyczne podzielono na grupy według ilości kwasu moczowego, która powstaje po zjedzeniu danego produktu.

I GRUPA - mniej niż 50 mg kwasu moczowego na porcję, między innymi:

  • Warzywa: buraki, cebula, cukinia, kapusta biała, marchew, ogórki, pomidory, sałata, kapusta pekińska, ziemniaki.
  • Owoce: ananasy, pomarańcze, agrest, kiwi, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, gruszki, jabłka, maliny, porzeczki, truskawki.
  • Nabiał: Mleko, serek wiejski, ser żółty, topiony, pleśniowy.

II GRUPA - od 50 do 100 mg kwasu moczowego na porcję:

  • Warzywa: dynia, fasolka szparagowa, kapusta czerwona, fasola, groch, soczewica.
  • Owoce: banany, melony.
  • Inne: flądra, lin, parówki, wołowina.

III GRUPA - powyżej 100 mg kwasu moczowego na porcję. Produkty z tej grupy najlepiej całkowicie wyeliminować z diety:

  • Warzywa: brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kukurydza, papryka, por, szpinak.
  • Owoce: rabarbar.
  • Napoje: kawa, kakao, herbata, płynna czekolada, soki owocowe, napoje gazowane.
  • Inne: tłuste i wędzone ryby, cielęcina, jagnięcina, pieczarki, boczniaki, czekolada.

Ponadto dieta niskopurynowa powinna w większości składać się z węglowodanów, które pomagają usuwać moczany. Ważną zasadą  jest jedzenie 4-5 posiłków dziennie w równych odstępach czasu. Przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3 godzin. Ostatni posiłek powinno się spożywać na 3-4 godziny przed snem, ponieważ w nocy ilość zatrzymywanego kwasu moczowego wzrasta. Zaleca się przyjmowanie min. 2 litrów płynów dziennie, gdyż zapobiegają wytrącaniu się kwasu mlekowego.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Dieta alkaiczna, czyli jak odkwasić organizm Dieta alkaiczna, czyli jak odk...

Dieta, dzięki której pozbędziemy się uciążliwych dolegliwośc...

Skuteczna dieta w walce z rakiem? Skuteczna dieta w walce z raki...

Czy dieta może pomagać w walce z nowotworami?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę LastLevel i Zaufanych Partnerów firmy LastLevel do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy LastLevel i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).