Witamina B12 - jak zapobiec niedoborom?
Wprost Zdrowie
Ciągłe zmęczenie, nerwowość, słaba odporność? Być może cierpisz na niedobór witaminy B12. Okazuje się, że ten problem dotyczy również osób stosujących zdrową dietę. Gdzie szukać witaminy B12 i dlaczego jest ona tak ważna?
Funkcje witaminy B12
Witamina B12, inaczej kobalamina, odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego – bierze udział w procesie syntezy serotoniny - neuroprzekaźnika odpowiadającego za nastrój. Zapobiega też rozwojowi choroby Alzheimera i depresji, uodparnia na stres, pozwala zachować dobrą pamięć i koncentrację.
Witamina B12 odpowiada za produkcję erytrocytów, tym samym pomaga zapobiegać anemii, zmniejsza też poziom lipidów we krwi, co stanowi profilaktykę miażdżycy.
Na niedobór kobalaminy szczególnie narażone są osoby stosujące dietę roślinną. Dlatego przechodząc na dietę wegańską należy ją suplementować. Zbyt mała ilość witaminy B12 najczęściej objawia się:
- osłabieniem,
- zawrotami głowy,
- bladością skóry,
- uczuciem mrowienia i kłucia w kończynach,
- problemami z koncentracją i pamięcią,
- bólami głowy,
- brakiem apetytu,
- utratą smaku,
- obniżeniem nastroju,
- problemami z zachowaniem prawidłowej równowagi i koordynacji,
- zapaleniem języka,
- owrzodzeniami w jamie ustnej,
- anemią.
Przy wystąpieniu powyższych objawów, warto udać się do specjalisty, który zleci wykonanie odpowiednich badań i pomoże dobrać suplementację. Dowiedz się, jakie suplementy stosować na diecie wegańskiej.
fot. Wapteka
Źródła witaminy B12
Ludzki organizm nie wytwarza witaminy B12 samodzielnie. Dostarczana musi być wraz z dietą lub suplementacją. Głównym źródłem kobalaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego:
- mięso (przede wszystkim nerki i wątroby cielęce, wołowe i drobiowe)
- ryby i owoce morza,
- nabiał,
- jaja.
W sklepach znajdziemy produkty wzbogacane witaminą B12, np. płatki śniadaniowe i mleka roślinne.
Dowiedz się więcej o witaminie B12.
Komentarze