Dieta ujemnych kalorii - na czym polega?

Dieta ujemnych kalorii - na czym polega?

BeGlossy

Dieta ujemnych kalorii - w jej jadłospisie dominują świeże owoce i warzywa. Mimo to nie przez wszystkich uznawana jest za zdrową. Które produkty mają ujemną wartość kaloryczną?

Na czym polega dieta?

Dieta ujemnych kalorii to trwająca 2 tygodnie dieta mająca na celu redukcję tkanki tłuszczowej. Bazuje na niskokalorycznych warzywach i owocach. Dieta polega na wytworzeniu deficytu energetycznego przez włączenie do codziennego menu produktów o ujemnym bilansie kalorycznym. O ujemnych kaloriach mówimy wtedy, gdy kaloryczność produktu jest niższa niż energia potrzebna do jego spalenia. Przykładowo, seler w 100 gramach zawiera 16 kcal, a organizm musi zużyć aż 95 kcal na jego strawienie. Wytworzony w tym przypadku deficyt energetyczny to aż 79. Z uwagi na fakt, że jest to dieta niskokaloryczna, a dzienne spożycie wynosi od 1000 do 1200 kcal, nie powinna trwać dłużej niż 2 tygodnie. Najlepiej stosować ją wiosną, latem i wczesną jesienią – mamy wtedy nieograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Autorzy planu dietetycznego zwracają uwagę na dobór produktów - powinny być bogate w błonnik pokarmowy, który wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na długo po posiłku. W rezultacie łatwiej będzie nam trzymać się zasad diety. Ważne jest także, by sięgać po owoce o niskiej zawartości cukrów.

Fot. WP Fitness

Co jeść?

Produkty powinny być spożywane na surowo, ewentualnie lekko podgotowane na parze. Do przyprawiania potraw można używać ziół, natomiast niewskazane jest dodawanie soli. Na szczególną uwagę zasługuje papryczka chili, która hamuje apetyt i przyspiesza metabolizm. Deficyt kaloryczny wytwarzany jest po zjedzeniu m.in.:

  • szparagów,
  • buraków,
  • brokułów,
  • jarmużu,
  • kapusty,
  • marchewki,
  • kalafiora,
  • selera naciowego,
  • papryki chili,
  • kukurydzy,
  • sałaty,
  • szpinaku,
  • zielonej fasolki i groszku cukrowego,
  • cebuli,
  • pora,
  • cukinii.

Jeżeli chodzi o owoce, można przygotowywać z nich musy i koktajle, jednak bez żadnych dodatków w postaci mleka czy jogurtów. Najlepiej wybierać:

  • jabłka,
  • jagody,
  • melony,
  • żurawinę,
  • maliny,
  • mango,
  • truskawki,
  • poziomki,
  • owoce cytrusowe,
  • brzoskwinie,
  • śliwki,
  • ananasy,
  • arbuzy.

Czy dieta ujemnych kalorii jest zdrowa?

Ograniczenie się w diecie do samych warzyw i owoców może wydawać się zdrowe, jednak nie są one w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W diecie ujemnych kalorii brakuje przede wszystkim niezbędnych dla zdrowia tłuszczów i białek. Długie stosowanie tak niskokalorycznej diety może powodować osłabienie, rozdrażnienie i problemy z koncentracją. Ale co najważniejsze, po zakończeniu kuracji odchudzającej i powrocie do normalnego odżywiania, istnieje duże prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo. Diety nie powinny stosować osoby z chorobami układu pokarmowego, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby aktywne fizycznie.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Intermittent fasting – kolejny trend czy dieta cud? Intermittent fasting – kolejny...

W ostatnim czasie wzrosło zainteresowanie szeroko pojętą die...

Problemy zdrowotne, przez które tyjemy Problemy zdrowotne, przez któr...

Kiedy to nie dieta jest przyczyną nadwagi.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!