Co jeść, by mieć zdrowe i białe zęby?

Co jeść, by mieć zdrowe i białe zęby?

Dziennik.pl

Dobrze dobrana i zbilansowana dieta to klucz do zdrowia, również jamy ustnej. Co zatem jeść, aby móc jak najdłużej cieszyć się pięknym uśmiechem?

Dieta dla pięknych zębów

Nabiał

Zbawienny wpływ na zęby ma wapń zawarty w mleku i jego przetworach. Minerał ten jest składnikiem budulcowym zębów. Najlepsze źródła wapnia to produkty mleczne, takie jak: jogurt naturalny, kefir czy maślanka. Niedobór wapnia może być przyczyną kruchości zębów i próchnicy. Osoby nietolerujące laktozy powinny regularnie suplementować ten pierwiastek. Liczne badania wykazują także, że spożywanie żółtego sera zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy i zapalenia dziąseł. Zawiera on difosforany, które znajdziemy w składzie wielu past do zębów – chronią one szkliwo przed niekorzystnym działaniem kwasów.

Tłuste ryby

Dla dobrego wchłaniania wapnia niezbędna jest witamina D. W okresie jesienno-zimowym jej naturalna synteza jest znacznie ograniczona. Dlatego ważne jest, by dostarczać ją wraz z pożywieniem. Najlepszymi jej źródłami są tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, halibut czy tuńczyk. Witamina D reguluje w organizmie gospodarkę wapniowo-fosforanową, która wpływa na zdrowie całego układu kostnego oraz prawidłową mineralizację szkliwa zębów.

Produkty bogate w witaminę C

Witamina C jest w dużej mierze odpowiada za zdrowie dziąseł, zapobiega odsłanianiu się szyjek zębowych i, ze względu na swoje przeciwutleniające właściwości, odgrywa ważną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej. Najlepsze źródła witaminy C stanowią: dzika róża, czarna porzeczka, papryka, kiwi, natka pietruszki i cytrusy.

Olej kokosowy

Niszczy drobnoustroje produkujące kwasy uszkadzające szkliwo, zapobiega rozwojowi próchnicy, zwalcza również drożdże odpowiadające za powstawanie pleśniawek. Niektórzy specjaliści zalecają dodawanie oleju kokosowego do pasty do zębów.


fot. Warsaw Dental Center

Brokuły

Są najlepszym naturalnym źródłem koenzymu Q10 - wpływa on na kondycję przyzębia, chroni także przed rozwojem paradontozy. Brokuły stanowią także źródło wapnia i zapobiegają odsłanianiu szyjek zębowych.

Truskawki

Zawierają kwas jabłkowy, główny składnik wybielających past do zębów. Oprócz tego zapobiegają osadzaniu się kamienia na zębach, łagodzą stany zapalne, wykazują także właściwości regenerujące.

Zielona herbata

W jednej filiżance naparu znajdziemy około 0,3 mg fluoru, który skutecznie przeciwdziała próchnicy, wzmacnia zębinę i szkliwo zębów. Zielona herbata jest również źródłem polifenoli, substancji o właściwościach przeciwbakteryjnych.

Surowa marchew

Jest bogata w witaminę A, która wzmacnia dziąsła, mineralizuje zęby i stymuluje produkcję śliny, która niszczy bakterie namnażające się w jamie ustnej.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Dieta Gersona – sposób na wyleczenie organizmu? Dieta Gersona – sposób na wyle...

Dieta, która wygrywa walkę z rakiem?

Postęp choroby Parkinsona można zatrzymać dietą! Postęp choroby Parkinsona możn...

Objawy choroby można zatrzymać, zmieniając jadłospis!

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!