Kawa z masłem – doda energii i przyspieszy metabolizm

Kawa z masłem – doda energii i przyspieszy metabolizm

KobietaMag.pl

Kawa z mlekiem, ze śmietanką, z cukrem lub bez. A co powiesz na kawę z masłem? Czy kawa z dodatkiem masła rzeczywiście przyspiesza odchudzanie?

Właściwości kawy z masłem

Kawa z masłem zyskuje coraz większą popularność wśród kawoszy na całym świecie. Przypisuje się jej nie tylko właściwości pobudzające, ale i… odchudzające. Kofeina zawarta w kawie przyspiesza przemianę materii, działanie lekko przeczyszczająco i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Z kolei tłuszcz w postaci masła hamuje apetyt i zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami. Kawa zyskuje te wspaniałe właściwości po dodaniu odpowiedniego rodzaju masła, czyli niesolonego masła klarowanego, które zawiera krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Kawa z masłem na śniadanie? Czemu nie, szczególnie dla osób zapracowanych, które nie mają czasu zjeść przed wyjściem z domu. Kawa z masłem mocno pobudza, ponieważ jest źródłem dwóch rodzajów energii – kofeiny i tłuszczu. Oprócz tego masło jest bardzo odżywcze: zawiera witaminy A, D, E i K, a także kwasy tłuszczowe, które usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego.

fot. Przyjaciele Kawy

Kawa kuloodporna

,,Kawą kuloodporną” nazywa się kawę z dodatkiem masła i oleju kokosowego. Pomysłodawcą jest David Asprey, autor bloga na temat zdrowego żywienia. Podczas swojego pobytu w Tybecie poznał przepis na herbatę z masłem wyprodukowanym z mleka jaków, który go zainspirował.

Kawa kuloodporna szczególną popularnością cieszy się wśród sportowców, osób wykonujących pracę umysłową i stosujących dietę redukcyjną. Napój ten zmniejsza łaknienie, daje uczucie sytości i zwiększa ogólną sprawność umysłową. Oprócz tego wykazuje działanie zdrowotne, m.in. zapobiega chorobom Alzheimera i Parkinsona, cukrzycy, chorobom układu sercowo-naczyniowego i udarom mózgu.

Przepis na kawę z masłem

Do przyrządzenia napoju wykorzystuje się czarną kawę. Nie należy używać kawy rozpuszczalnej oraz bezkofeinowej. Do 100-200 mililitrów espresso dodaj jedną łyżkę klarowanego, niesolonego masła, następnie całość dokładnie wymieszaj. Zrezygnuj z cukru i śmietanki, ponieważ zwiększą one kaloryczność kawy, a przy tym zmniejszą jej zdrowotne działanie. Smak napoju można wzbogacić cynamonem, kardamonem czy wanilią.

Wypróbuj także przepis na najlepszą kawę kuloodporną.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Poznaj cudowne właściwości jarzębiny Poznaj cudowne właściwości jar...

W jakich dolegliwościach pomoże ten czerwony owoc?

Zmęczony? Dodaj tych 5 produktów do swojej diety Zmęczony? Dodaj tych 5 produkt...

Bądź wulkanem energii!

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!