Dieta Sportowca
Mleko na śniadanie, obiad i kolację?
Dieta Sportowca
Mleko na śniadanie, obiad i kolację?
Dieta mleczna, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na produktach mlecznych. Takie menu pozwala pozbyć się kilku kilogramów w zaledwie tydzień. Czy taka dieta może być skuteczna i, co ważniejsze, bezpieczna dla zdrowia?
Dieta mleczna powinna trwać 7-10 dni. Dłuższe stosowanie grozi wystąpieniem niedoborów pokarmowych. Można ją powtarzać co miesiąc, aż do uzyskania satysfakcjonujących efektów. Ten model żywienia ma na celu ograniczenie spożywanie węglowodanów oraz tłuszczy, ponieważ ich nadmiar powoduje zwolnienie metabolizmu. Inną zasadą, do której trzeba się stosować na diecie mlecznej jest ,,jedzenie połowy tego, co zazwyczaj”.
Przepisy na diecie mlecznej są proste w przygotowaniu, jednak ich dużą wadą jest monotonność. Przez pierwsze 4 dni spożywa się odtłuszczony ser twarogowy, odtłuszczony jogurt, trochę miodu, oraz niesłodzone kakao na odtłuszczonym mleku. Ważne jest wypijanie ok. 2 litrów niegazowanej wody mineralnej dziennie. W ciągu kolejnych dni jadłospis można rozszerzyć o takie produkty jak:
Warto zaznaczyć, że niedozwolone jest spożycie posiłków typu zupa mleczna, płatki śniadaniowe czy ryż i kasza gotowane na mleku, a samo mleko musi być odtłuszczone.
Porcje na diecie mlecznej są niewielkie. 5 dzień diety wygląda następująco:
Pomiędzy posiłkami zaleca się wypijanie niesłodzonego kompotu oraz mieszanki miodu i soku z cytryny.
fot. Kierunek Spożywczy
Dieta mleczna pozwala na pozbycie się 1-3 kg w ciągu 7 dniu. Zaletą jest ponowna możliwość jej stosowania po miesięcznej przerwie. Jednak wybierając tak rygorystyczne monodiety musimy liczyć się z możliwością wystąpienia efektu jo-jo.
Dieta mleczna dostarcza niewiele kalorii. Zbyt duże deficyty energetyczne w czasie redukcji mogą powodować zwolnieniem metabolizmu, a po zakończeniu takiej diety często występuje efekt jo-jo. Innym niepokojącym aspektem jest niezwykle niska podaż tłuszczy, które są nieodłącznym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety. Ten makroskładnik powinien dostarczać do 35 procent dziennej porcji energii. Tłuszcz jest niezbędny min. do przyswajania witamin A, D, E i K. Dodatkowo nadmierna ilość białka może być przyczyną powikłań u osób cierpiących na schorzenia nerek czy wątroby. Przeciwwskazaniem do stosowania diety są także nietolerancja i alergia na laktozę. Co prawda jadłospis bogaty jest w wapń, wydaje się być jednak to jedyna istotna zaleta mlecznego menu.
Dieta mleczna nie powinna być uważana za racjonalny sposób na utratę zbędnych kilogramów.
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!