Produkty, które łagodzą stany zapalne
Centrum Medyczne Meavita
Przewlekłe stany zapalne bardzo negatywnie odbijają się na naszym zdrowiu i samopoczuciu. Często sami jesteśmy za nie odpowiedzialni, stosując nieprawidłową dietę, unikając ruchu i lekceważąc początkowe objawy. Co więc jeść, aby się ich pozbyć?
Produkty, które leczą stany zapalne
Jagody
Jagody to skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów, które doskonale wpływają na zdrowie układu krwionośnego. Antocyjanidyny w nich zawarte pozwalają pozbyć się stanów zapalnych. W związki te bogate są również borówki, maliny i truskawki.
Kwasy tłuszczowe
NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają stany zapalne występujące w organizmie i znacząco poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Te cenne tłuszcze znajdziemy m.in. w:
- oleju lnianym i konopnym,
- orzechach włoskich i pestkach dyni,
- awokado
- łososiu, szprotach i sardynkach.
Brokuły
Brokuły zawierają związki o działaniu przeciwzapalnym. Wykazują także właściwości odkwaszające organizm. Badania wykazują, że składniki zawarte w brokułach chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Warzywo należy poddawać jak najkrótszej obróbce termicznej, ponieważ pod wpływem temperatury traci swoje zdrowotne właściwości.
fot. Wapteka
Kawa i zielona herbata
Kawa stanowi źródło antyoksydantów, które chronią między innymi przed zapaleniem wątroby. Z kolei zielona herbata zawiera EGCG - substancję, która hamuje stany zapalne.
Winogrona
Resweratrol zawarty w winogronach ma działanie przeciwzapalne, zapobiega chorobom serca, otyłości, chorobom oczu i demencji starczej. Znajdziemy go również w rodzynkach i winie.
fot. Polki.pl
Kurkuma
Kurkuma wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwutleniające. Wspomaga także działanie układu trawiennego i łagodzi dolegliwości, takie jak nudności czy wymioty.
Pomidory
Pomidory zawierają witaminę C, antyoksydanty, likopen i potas. Regularne jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko pojawienia się stanów zapalnych w organizmie.
fot. Target
Wiśnie
Wiśnie to źródło antyoksydantów, takich jak antocyjaniny i katechiny. Związki te łagodzą zakwasy i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Stanowią też źródło kumaryny, która działa przeciwobrzękowo.
Spróbuj także przepisu na napój przeciwzapalny. Wystarczy kilka składników a efekty naprawdę Cię zaskoczą!
Komentarze