Produkty, które łagodzą stany zapalne

Produkty, które łagodzą stany zapalne

Centrum Medyczne Meavita

Które produkty leczą stany zapalne?

Przewlekłe stany zapalne bardzo negatywnie odbijają się na naszym zdrowiu i samopoczuciu. Często sami jesteśmy za nie odpowiedzialni, stosując nieprawidłową dietę, unikając ruchu i lekceważąc początkowe objawy. Co więc jeść, aby się ich pozbyć? 

Produkty, które leczą stany zapalne

Jagody

Jagody to skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów, które doskonale wpływają na zdrowie układu krwionośnego. Antocyjanidyny w nich zawarte pozwalają pozbyć się stanów zapalnych. W związki te bogate są również borówki, maliny i truskawki.

Kwasy tłuszczowe

NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają stany zapalne występujące w organizmie i znacząco poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Te cenne tłuszcze znajdziemy m.in. w:

  • oleju lnianym i konopnym,
  • orzechach włoskich i pestkach dyni,
  • awokado
  • łososiu, szprotach i sardynkach.

Brokuły

Brokuły zawierają związki o działaniu przeciwzapalnym. Wykazują także właściwości odkwaszające organizm. Badania wykazują, że składniki zawarte w brokułach chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Warzywo należy poddawać jak najkrótszej obróbce termicznej, ponieważ pod wpływem temperatury traci swoje zdrowotne właściwości.


fot. Wapteka

Kawa i zielona herbata

Kawa stanowi źródło antyoksydantów, które chronią między innymi przed zapaleniem wątroby. Z kolei zielona herbata zawiera EGCG - substancję, która hamuje stany zapalne.

Winogrona

Resweratrol zawarty w winogronach ma działanie przeciwzapalne, zapobiega chorobom serca, otyłości, chorobom oczu i demencji starczej. Znajdziemy go również w rodzynkach i winie.


fot. Polki.pl

Kurkuma

Kurkuma wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwutleniające. Wspomaga także działanie układu trawiennego i łagodzi dolegliwości, takie jak nudności czy wymioty.

Pomidory

Pomidory zawierają witaminę C, antyoksydanty, likopen i potas. Regularne jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko pojawienia się stanów zapalnych w organizmie.


fot. Target

Wiśnie

Wiśnie to źródło antyoksydantów, takich jak antocyjaniny i katechiny. Związki te łagodzą zakwasy i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Stanowią też źródło kumaryny, która działa przeciwobrzękowo.

Spróbuj także przepisu na napój przeciwzapalny. Wystarczy kilka składników a efekty naprawdę Cię zaskoczą!

Dieta Dla Chorych na Hashimoto: Kluczowe Zasady Żywienia Dieta Dla Chorych na Hashimoto...

Choroba Hashimoto, znana również jako przewlekłe zapalenie t...

Dieta w menopauzie – co jeść, a czego unikać? Dieta w menopauzie – co jeść,...

Zmień nawyki żywieniowe i popraw komfort życia w menopauzie!

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!