Dieta dla osób niepełnosprawnych
Dietetycy
Osoby poruszające się na wózku często narażone są na problemy z nadwagą. Dlatego też, aby nie pogłębiać swojej niepełnosprawności, powinny stosować odpowiednią dietę. Co jeść, a jakich produktów unikać?
Zadbaj o formę!
W większości przypadków utrudnienie poruszania się pociąga za sobą mniejszy wydatek energetyczny, co z kolei zmniejsza zapotrzebowanie kaloryczne organizmu. W związku z powyższym podstawową różnicą w diecie osób z ograniczonymi możliwościami ruchu w porównaniu do diety osób zdrowych jest jej niższa kaloryczność. Zapotrzebowanie energetyczne jest jednak zawsze elementem indywidualnym. Pomimo niepełnosprawności ruchowej można prowadzić przecież aktywne życie, uprawiać sport i tym samym zwiększać całkowitą przemianę materii. Średnie zapotrzebowanie osób z niepełnosprawnością ruchową przy otyłości czy nadwadze to około 1500 kcal. Dlatego substancje odżywcze powinny być dostarczone w odpowiednich proporcjach:
- węglowodany 55-75%,
- białka 10-15%,
- tłuszcze 15-30%.
fot. Pluscard
Szczególnie ważna jest również dbałość o równowagę energetyczną, aby uniknąć niekontrolowanego przyrostu masy ciała. Poznaj kilka złotych rad!
- Należy spożywać jak najwięcej warzyw, czyli produktów o najwyższej zawartości składników mineralnych i witamin, dostarczających jednocześnie najmniej kalorii. Proporcje powinny wynosić: ¾ warzywa, ¼ owoce.
- Najwięcej kalorii należy dostarczać w postaci węglowodanów. Najlepszym ich źródłem są: pełnoziarniste pieczywo, makarony z mąki z pełnego przemiału, grube kasze, brązowy ryż.
- Niezwykle cenne są także przetwory mleczne, szczególnie fermentowane ponieważ są źródłem białka, wapnia, a także korzystnych bakterii.
- Mięso, zwłaszcza czerwone należy zastąpić rybą, a tłuszcze zwierzęce roślinnymi.
Istotne jest także picie odpowiedniej ilości wody dziennie oraz ograniczenie cukrów prostych i soli. Również alkohol powinien być pity sporadycznie i w umiarkowanych ilościach.
Komentarze