Oto kilka kuchennych tricków!
Jak mrozić produkty?
Koniec lata i początek jesieni to idealny moment na ostatnie zbiory. Jedni zamykają przetwory w słoikach inni natomiast wkładają do zamrażarki. Poznajcie kilka trików, które w mrożeniu produktów pomogą Wam osiągnąć mistrzostwo.
Tipy na mrożenie
Dzięki szokowemu chłodzeniu owoce i inne produkty zachowują swój smak i kształt. To także najprostszy sposób na życie w duchu less waste. Jak prawidłowo mrozić?
- Przede wszystkim należy mrozić w przeznaczonych do tego opakowaniach, które powinny być szczelne i odporne na zimno. Materiał nie ma prawa kruszyć się nawet w bardzo niskich temperaturach.
- Produkty mrozimy w odpowiedniej temperaturze: -18 stopni Celsjusza lub niższej.
- Jedzenie powinno być świeże. Do zamrożenia nie nadają się sałatki ze świeżych owoców lub warzyw, dania z majonezem i ze śmietaną, nabiał, winogrona, świeże jabłka czy gruszki.
- Należy także pamiętać, aby nigdy nie mrozić jedzenia ponownie!
fot. Facet i kuchnia
Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o mrożeniu? Co z innymi produktami?
- Chleb - najlepiej zamrozić go od razu, ponieważ czym później, tym mniej wilgoci pozostanie w pieczywie po rozmrożeniu. Najlepiej przechowywać pieczywo do dwóch, trzech miesięcy. Koniecznie rozmrażamy je w opakowaniu, w temperaturze pokojowej.
- Jajka - ten produkt tworzy najwięcej kulinarnych wątpliwości... Czy jajka w ogóle można mrozić? Owszem, na dodatek zachowują smak i wartości odżywcze nawet przez rok! Jest to jeden z tych produktów, które możemy zamrozić wyłącznie na surowo, bez skorupek. Najlepiej także oddzielić wcześniej białka od żółtek. Co ciekawe mrożone żółtka aby dobrze się zachowały, najlepiej wymieszać z odrobiną soli, która utrwali masę (na 4 żółtka wystarczy ⅛ łyżeczki).
- Pierogi - to chyba jeden z najczęściej mrożonych produktów przez Polaków. Jak zrobić to dobrze, aby ciasto nie rozpadło się podczas gotowania? Ulepione pierogi zanurzamy na 30 sekund w osolonym wrzątku i wykładamy na natłuszczony olejem papier do pieczenia. Tackę z pierogami wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika, a następnie wkładamy je do woreczków. Po wyjęciu gotujemy w tradycyjny sposób, odcedzamy, polewamy zimną wodą i gotowe!
- Ryby i owoce morza - im szybciej zamrozimy świeżą rybę, tym lepiej. Najlepiej zrobić to od razu po złowieniu. Te produkty możemy trzymać w zamrażarce nawet do czterech miesięcy. Najlepiej rozmrażać je w chłodziarce, powoli, stopniowo i delikatnie.
- Dżemy - wielu z nas nie wie o tym tricku! A to doskonały sposób konserwacji przetworów owocowych. Zwłaszcza w przypadku dżemów naturalnych i mniej słodkich, ze znacznie krótszym okresem przydatności do spożycia w porównaniu z klasycznymi sklepowymi przetworami. Temperatura w okolicach -18 stopni Celsjusza spowalnia reakcje enzymatyczne, co pozwala na długo zachować świeżość domowego dżemu.