Odżywianie sezonowe - jakie warzywa i owoce warto jeść zimą?

Odżywianie sezonowe - jakie warzywa i owoce warto jeść zimą?

silawilczegoapetytu.pl

Często wydaje się nam, że zima to czas, w którym ciężko o owoce i warzywa od krajowych dostawców. Nic bardziej mylnego. Z pewnością nie znajdziemy wszystkich, na które będziemy mieli ochotę. Często sięgamy wtedy po produkty importowane, o których pochodzeniu niewiele wiemy. W tym okresie również warto wybierać lokalne produkty, których na polskim rynku można znaleźć całkiem sporo.

Zimą też można jeść sezonowo!

Zimą warto kupować owoce i warzywa od lokalnych dostawców. Łatwo dostępne w Polsce będą m.in.:

Jabłka - obfitują w witaminę C, A , E i K, a także minerały: wapń, fosfor, potas, do tego są to jedne z najtańszych owoców dostępnych w sklepach. Najlepiej jeść je na surowo i nieobrane, ponieważ w takiej postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych.

Gruszki - zawierają takie witaminy jak: A, C, PP i z grupy B, łagodzą także dolegliwości trawienne.

Cebula – stanowi bogactwo witamin A, B i C, jej spożywanie łagodzi objawy grypy i przeziębienia.

Czosnek - nazywany jest naturalnym antybiotykiem, jedzony regularnie chroni przez infekcjami, a także obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Buraki - zawierają sporo witaminy C, wapnia i przeciwutleniaczy, a także zapobiegają anemii.

Marchew – jest bogatym źródłem witaminy A, C i E, spożywanie jej w większych ilościach zapobiega zmęczeniu i depresji.

Ziemniaki – zawierają dużo witaminy C, potasu i magnezu, są lekkostrawne, dlatego poleca się je przy dolegliwościach układu pokarmowego.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fot. salaterka.pl)

Na co jeszcze postawić zimą?

Zamiast wybierać truskawki, banany, pomidory i cukinię z drugiego końca świata, hodowane w nienaturalnych warunkach, z udziałem pestycydów, bez dostępu do światła słonecznego, warto dodać do codziennego jadłospisu produkty, takie jak:

Kiszonki - zima to sezon na kapustę i ogórki kiszone. Produkty te powstają w wyniku fermentacji mlekowej w procesie kwaszenia. Działają jak naturalny probiotyk, pełne są witamin i soli mineralnych, a ich częste spożywanie ma zbawienny wpływa na florę bakteryjną jelit. Jeżeli nie przygotowujemy ich samodzielnie w domu, przy zakupie warto zwrócić uwagę, czy do koszyka nie wkładamy ogórków i kapusty kwaszonej, które zalewane są octem i nie zachodzi w nich proces fermentacji mlekowej.

Mrożonki – są dobrym uzupełnieniem diety, gdy w sklepach brakuje świeżych warzyw i owoców. Zamrażanie jest najlepszą metodą przechowywania warzyw i owoców. Proces zamrażania praktycznie nie pozbawia jedzenia ich wartości odżywczych. Przygotowując potrawy z wykorzystaniem mrożonek warto pamiętać, żeby wcześniej nie rozmrażać produktów, a zamrożone warzywa czy owoce wrzucać bezpośrednio do wrzącej wody.

Suszone owoce – śliwki suszone są źródłem pektyn, które pęcznieją w przewodzie pokarmowym, sprawiając, że czujemy się dłużej syci. Obfitują w potas, który reguluje ciśnienie krwi. Z kolei morele to źródło beta-karotenu, obniżającego poziom złego cholesterolu we krwi. Oba owoce zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Kupując suszone owoce warto wybrać te, które w składzie nie mają cukru.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Żywność rakotwórcza - których produktów lepiej unikać? Żywność rakotwórcza - których...

Które produkty mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwó...

Węglowodany odpowiedzialne za tycie? Obalamy mit Węglowodany odpowiedzialne za...

Często szukając wskazówek dotyczących utraty wagi możemy nat...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!