Odżywianie sezonowe - jakie warzywa i owoce warto jeść zimą?
silawilczegoapetytu.pl
Często wydaje się nam, że zima to czas, w którym ciężko o owoce i warzywa od krajowych dostawców. Nic bardziej mylnego. Z pewnością nie znajdziemy wszystkich, na które będziemy mieli ochotę. Często sięgamy wtedy po produkty importowane, o których pochodzeniu niewiele wiemy. W tym okresie również warto wybierać lokalne produkty, których na polskim rynku można znaleźć całkiem sporo.
Zimą też można jeść sezonowo!
Zimą warto kupować owoce i warzywa od lokalnych dostawców. Łatwo dostępne w Polsce będą m.in.:
Jabłka - obfitują w witaminę C, A , E i K, a także minerały: wapń, fosfor, potas, do tego są to jedne z najtańszych owoców dostępnych w sklepach. Najlepiej jeść je na surowo i nieobrane, ponieważ w takiej postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych.
Gruszki - zawierają takie witaminy jak: A, C, PP i z grupy B, łagodzą także dolegliwości trawienne.
Cebula – stanowi bogactwo witamin A, B i C, jej spożywanie łagodzi objawy grypy i przeziębienia.
Czosnek - nazywany jest naturalnym antybiotykiem, jedzony regularnie chroni przez infekcjami, a także obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Buraki - zawierają sporo witaminy C, wapnia i przeciwutleniaczy, a także zapobiegają anemii.
Marchew – jest bogatym źródłem witaminy A, C i E, spożywanie jej w większych ilościach zapobiega zmęczeniu i depresji.
Ziemniaki – zawierają dużo witaminy C, potasu i magnezu, są lekkostrawne, dlatego poleca się je przy dolegliwościach układu pokarmowego.
(fot. salaterka.pl)
Na co jeszcze postawić zimą?
Zamiast wybierać truskawki, banany, pomidory i cukinię z drugiego końca świata, hodowane w nienaturalnych warunkach, z udziałem pestycydów, bez dostępu do światła słonecznego, warto dodać do codziennego jadłospisu produkty, takie jak:
Kiszonki - zima to sezon na kapustę i ogórki kiszone. Produkty te powstają w wyniku fermentacji mlekowej w procesie kwaszenia. Działają jak naturalny probiotyk, pełne są witamin i soli mineralnych, a ich częste spożywanie ma zbawienny wpływa na florę bakteryjną jelit. Jeżeli nie przygotowujemy ich samodzielnie w domu, przy zakupie warto zwrócić uwagę, czy do koszyka nie wkładamy ogórków i kapusty kwaszonej, które zalewane są octem i nie zachodzi w nich proces fermentacji mlekowej.
Mrożonki – są dobrym uzupełnieniem diety, gdy w sklepach brakuje świeżych warzyw i owoców. Zamrażanie jest najlepszą metodą przechowywania warzyw i owoców. Proces zamrażania praktycznie nie pozbawia jedzenia ich wartości odżywczych. Przygotowując potrawy z wykorzystaniem mrożonek warto pamiętać, żeby wcześniej nie rozmrażać produktów, a zamrożone warzywa czy owoce wrzucać bezpośrednio do wrzącej wody.
Suszone owoce – śliwki suszone są źródłem pektyn, które pęcznieją w przewodzie pokarmowym, sprawiając, że czujemy się dłużej syci. Obfitują w potas, który reguluje ciśnienie krwi. Z kolei morele to źródło beta-karotenu, obniżającego poziom złego cholesterolu we krwi. Oba owoce zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Kupując suszone owoce warto wybrać te, które w składzie nie mają cukru.
Komentarze