Dieta Atkinsa

Dieta Atkinsa

Publikacja wydana przez Dr Atkinsa nadal nie zniknęła z listy bestsellerów. Sprzedała się w nakładzie ponad 10 milionów egzemplarzy, a badania Atkinsa pokazały, że stosowanie jego programu pozwala spalić tłuszcz, co za tym idzie, pozbyć się zbędnych kilogramów. 

Fenomen Atkinsa

Ten kontrowersyjny sposób żywienia podbił nie tylko Hollywood, ale również całą Europę! Zobacz na czym polegają poszczególne fazy diety dr. Atkinsa i co należy włączyć do jadłospisu. Dieta skupia się na założeniu, że to cukry, a nie tłuszcze są przyczyną przybierania na wadze. Dlatego dieta ta, polega na spożywaniu dużej ilości białek i tłuszczów, przy ograniczeniu węglowodanów. Należy w niej wykluczyć cukry proste oraz złożone i unikać łączenia tłuszczów z białkiem.

Produkty zakazane

Oto grupa produktów zakazanych:

  • biała mąka,
  • żywność przetworzona,
  • mleko,
  • ryż,
  • warzywa i owoce, które zawierają wysoki poziom węglowodanów.

Produkty dozwolone

Do produktów dozwolonych w czasie stosowania diety Atkinsa należą:

  • warzywa i owoce z niskim poziomem węglowodanów, np. truskawki, szpinak, pietruszka, maliny, sałata, cebula, szparagi.

fot. TVN Zdrowie

Dieta ta pozwala szybko obniżyć wagę bez uciążliwej głodówki. Jej efektem jest nie tylko obniżenie masy ciała, ale również obniżenie poziomu cukru we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ciśnienie. Organizm uczy się efektywnie trawić tłuszcze oraz węglowodany. 

Podzielona jest także na 4 fazy:

  • Faza pierwsza, faza indukcji: powinna trwać minimum 2 tygodnie i ma na celu zapoczątkowanie spadku masy ciała. Aby zapoczątkować chudnięcie zaleca się spożywanie maksymalnie 20g węglowodanów netto dziennie - jest to około 2 szklanek warzyw gotowanych. W fazie tej można spożywać od 3 do 5 posiłków dziennie. Przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 6 godzin. W każdym posiłku powinno się znaleźć białko zwierzęce. Codziennie należy również pić wodę mineralną i herbatki ziołowe. 
  • Faza druga: ilość węglowodanów netto, którą można spożyć waha się w granicach 25-60 g. Zwykle rozpoczyna się od ilości 25g netto, stopniowo zwiększając o 5 g tygodniowo. W tej fazie można spożywać wszystkie produkty dozwolone w fazie I, a dodatkowo orzechy i ziarna oraz wybrane owoce takie jak: jagody, truskawki, maliny oraz melony.
  • Faza trzecia: do dotychczasowej diety można dołączyć niewielkie ilości ziemniaków, marchewki i nasion roślin strączkowych. Dozwolone owoce na tym etapie to banany, jabłka, kiwi, śliwki, brzoskwinie, mango i wiśnie. Do codziennych posiłków można włączyć około 1/2 szklanki płatków owsianych lub brązowego ryżu. 
  • Faza czwarta: tutaj zaleca się włączenie aktywności fizycznej, najlepiej ok.30 minut, 5-6 razy w tygodniu.


 

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Jedz zupy i chudnij! Jedz zupy i chudnij!

Czym jest dieta oparta na zupach? Czy jest skuteczna?

Dieta Adriana Lukoszka Dieta Adriana Lukoszka

Silna wola, upór i wiara te 3 cechy według autora są kluczem...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!