Śluzy i gumy

Śluzy i gumy

Śluzy i gumy - krótka charakterystyka

Śluzy i gumy - krótka charakterystyka

Śluzy i gumy to wielocukry tzw. bezpostaciowe, które w wodzie pęcznieją, tworząc roztwory koloidalne o dużej lepkości. Śluzy występują w komórkach, gumy (nie mylić z kauczukiem!) są produktami powstającymi w wyniku patologicznych zmian błon komórkowych. Wyciekające gumy można najłatwiej i najczęściej zaobserwować na wiśni i śliwie. Obydwie substancje stosuje się jako środki powlekające, a więc łagodzące stany zapalne błon śluzowych. Śluzy wykazują ponadto działanie przeciwkaszlowe.

Odżywianie sezonowe - jakie warzywa i owoce warto jeść zimą? Odżywianie sezonowe - jakie wa...

Zimą też można jeść sezonowo!

Reguła 5 sekund. Czy można jeść to, co spadło na podłogę? Reguła 5 sekund. Czy można jeś...

Prawda czy mit?

Powiązane