Śluzy i gumy

Śluzy i gumy

Śluzy i gumy - krótka charakterystyka

Śluzy i gumy - krótka charakterystyka

Śluzy i gumy to wielocukry tzw. bezpostaciowe, które w wodzie pęcznieją, tworząc roztwory koloidalne o dużej lepkości. Śluzy występują w komórkach, gumy (nie mylić z kauczukiem!) są produktami powstającymi w wyniku patologicznych zmian błon komórkowych. Wyciekające gumy można najłatwiej i najczęściej zaobserwować na wiśni i śliwie. Obydwie substancje stosuje się jako środki powlekające, a więc łagodzące stany zapalne błon śluzowych. Śluzy wykazują ponadto działanie przeciwkaszlowe.

TOP 5 najzdrowszych warzyw TOP 5 najzdrowszych warzyw

Których warzyw nie powinno zabraknąć w Twojej diecie?

TOP 5 produktów - mnóstwo wapnia, zero laktozy TOP 5 produktów - mnóstwo wapn...

Nie musisz pić mleka, by mieć zdrowe kości!

Powiązane