Śluzy i gumy

Śluzy i gumy

Śluzy i gumy - krótka charakterystyka

Śluzy i gumy - krótka charakterystyka

Śluzy i gumy to wielocukry tzw. bezpostaciowe, które w wodzie pęcznieją, tworząc roztwory koloidalne o dużej lepkości. Śluzy występują w komórkach, gumy (nie mylić z kauczukiem!) są produktami powstającymi w wyniku patologicznych zmian błon komórkowych. Wyciekające gumy można najłatwiej i najczęściej zaobserwować na wiśni i śliwie. Obydwie substancje stosuje się jako środki powlekające, a więc łagodzące stany zapalne błon śluzowych. Śluzy wykazują ponadto działanie przeciwkaszlowe.

Nietolerancja glutenu Nietolerancja glutenu

Jakie są jej objawy i przyczyny? Co jeść, a czego lepiej uni...

TOP 10 najzdrowszych ryb TOP 10 najzdrowszych ryb

Smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Dlaczego warto jeść ry...

Powiązane