Jak kiszone buraki wpływają na organizm?
Onet Gotowanie
Kiszone buraki nadal ustępują popularnością kiszonej kapuście czy ogórkom. A szkoda! Są mniej kaloryczne niż surowe warzywo i mają więcej cennych składników odżywczych. Dlaczego warto spróbować kiszonych buraków?
100 g kiszonych buraków dostarcza około 30 kcal, spore ilości żelaza, miedzi, manganu, kwasu foliowego, ryboflawiny i magnezu.
Właściwości kiszonych buraków
Szczepy bakterii, które powstają w procesie fermentacji, sprawiają, że kiszone buraki:
- usuwają z organizmu wolne rodniki, tym samym opóźniają starzenie się organizmu,
- wzmacniają odporność,
- pomagają odbudować prawidłową florę bakteryjną jelit po antybiotykoterapii,
- mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe,
- pomagają w walce z anemią,
- wspomagają odchudzanie,
- przyspieszają przemianę materii,
- odkwaszają organizm,
- wspomagają pracę nerek i wątroby,
- obniżają poziom ,,złego” cholesterolu,
- łagodzą objawy menopauzy,
- wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
- sok z buraków dodaje energii i poprawia wydolność organizmu,
fot. KtoMaLek
Przepis na kiszone buraki
Zrobienie domowych kiszonych buraków jest bardzo proste.
Co będzie Ci potrzebne?
- 2 kg buraków,
- 2 l wody,
- 3 ząbki czosnku,
- pół średniej wielkości cebuli,
- skórka z kromki chleba żytniego na zakwasie,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżka soli.
Umyj i obierz buraki, następnie pokrój je na średniej grubości plastry. Ząbki czosnku przekrój w poprzek, cebulę obierz i pokrój w talarki. Tak przygotowane warzywa zalej wodą, dodaj skórkę chleba, a całość dopraw solą i liśćmi laurowymi. Upewnij się, że buraki nie wystają ponad powierzchnię wody. Przykryj naczynie gazą lub ścierką i odstaw na około 4 dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Na burakach powstanie kożuch, który należy zdjąć. Jeśli zakwas będzie miał kwaśny smak, to znaczy, że buraki już się ukisiły.
Komentarze