Odmładzająca zupa bone broth

Odmładzająca zupa bone broth

alkaliczny styl życia

Zastanawiasz się czy wywar z kości może być smaczny zdrowy? My odpowiadamy, TAK! Sprawdź, dlaczego warto pić bone broth!

Prozdrowotny rosołek

Bone broth to nic innego, jak rosół z kości. Brzmi banalnie, ale jego właściwości takie nie są!

Podstawą idealnego wywaru są dobrej jakości kości. Co się z nich wygotuje, będziemy później pić! Dzięki dobrej jakości produktów rosół będzie esencjonalny i (po przestudzeniu) galaretowaty, jeśli będziemy go odpowiednio długo gotować. Aby zwiększyć smakowitość zupy kolagenowej warto kości przez gotowaniem podpiec w temperaturze 200 stopni C, przez 45 minut. 

Czego potrzebujemy do wykonania bone broth?

  • Kości wołowych tzw. „marrow bones”, czyli grube, ze szpikiem w środku, 2 kg,
  • włoszczyzny: 3 marchewek, 1 pietruszkę, selera, pora,
  • czosnku: 4 ząbki,
  • ziela angielskiego,
  • listka laurowego,
  • rozmarynu,
  • tymianku,
  • soli,
  • 2 łyżki octu jabłkowego.

fot. Bullet proof

Jak prawidłowo zrobić wywar?

Po pierwsze musimy umyć kości oraz obraną włoszczyznę. Wszystko włożyć do dużego garnka ok. 5-6 litrów i zalać wodą. Dodać ziele, listek, rozmaryn, tymianek i ocet jabłkowy. Następnie doprowadzić do wrzenia, na średnim ogniu. Usunąć pianę, czyli tzw. szumowiny. I przechodzimy do etapu gotowania.

  • Dla lepszego efektu oraz właściwości zdrowotnych rosół należy gotować bardzo długo, na maleńkim ogniu 8-12 godzin. To nie musi być gotowanie jednym ciągiem. Proces można rozłożyć na 2-3 dni.
  • Jeśli chcemy mieć dobry, bogaty rosół czy bulion do podlewania różnych potraw np. risotto, wystarczą 3-4 godziny, również na małym ogniu.

Ugotowany wywar przecedzamy i gotowe! Pijemy go solo! Bez dodatków, makaronu czy ziemniaków.

Dlaczego warto pić bone broth?

Leczy żołądek i jelita

Żelatyna z wywaru poza ułatwianiem trawienia radzi sobie świetnie jako lek na zaburzenia trawienne i żołądkowe t.j. nadkwasowość, zapalenie okrężnicy, czy chorobę Crohna ponieważ leczy ściankę jelitową. Stosowanie żelatyny wraz z innymi kluczowymi składnikami jak L-Glutamina wzmacnia ściankę jelita, co ma pozytywny wpływ również na nasz układ odpornościowy.

Pomaga leczyć inne choroby

Kolagen to białko, które uzyskujemy w wywarze poprzez rozpad kości i chrząstek. Jest on podstawą do oceny jakości wywaru, im więcej żelatyny, tym zdrowszy wywar. To właśnie żelatyna jest pomocna w leczeniu anemii, cukrzycy, zaniku mięśni, a nawet chorób nowotworowych.

Zawiera wiele minerałów

Zdrowa tkanka kostna zawiera dużo wapnia, magnezu, fosforu i potasu, a te składniki potrzebne są nam do utrzymywania zdrowia naszych kości, systemu nerwowego i balansu hormonalnego. 

Poprawia zdrowie stawów

Z uwagi na to, że żelatyna jest otrzymywana z chrząstki wywar staje się bardzo dobrym źródłem glukozaminy i chondroityny. Te składniki są niezwykle istotne podczas odbudowy zdrowia stawów.

Korzyści z picia takiego bulionu jest oczywiście dużo więcej. Spróbuj i poznaj te cudowne właściwości! Na zdrowie!

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Kombucha – co to właściwie jest i dlaczego robi furorę? Kombucha – co to właściwie jes...

Czemu ten napój zawdzięcza swoją popularność?

Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej Dieta warzywno-owocowa dr Dąbr...

Dieta lecznicza warzywno-owocowa.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!