alkaliczny styl życia
Poznaj przepis na prozdrowotny wywar z kości!
alkaliczny styl życia
Poznaj przepis na prozdrowotny wywar z kości!
Zastanawiasz się czy wywar z kości może być smaczny zdrowy? My odpowiadamy, TAK! Sprawdź, dlaczego warto pić bone broth!
Bone broth to nic innego, jak rosół z kości. Brzmi banalnie, ale jego właściwości takie nie są!
Podstawą idealnego wywaru są dobrej jakości kości. Co się z nich wygotuje, będziemy później pić! Dzięki dobrej jakości produktów rosół będzie esencjonalny i (po przestudzeniu) galaretowaty, jeśli będziemy go odpowiednio długo gotować. Aby zwiększyć smakowitość zupy kolagenowej warto kości przez gotowaniem podpiec w temperaturze 200 stopni C, przez 45 minut.
Czego potrzebujemy do wykonania bone broth?
fot. Bullet proof
Jak prawidłowo zrobić wywar?
Po pierwsze musimy umyć kości oraz obraną włoszczyznę. Wszystko włożyć do dużego garnka ok. 5-6 litrów i zalać wodą. Dodać ziele, listek, rozmaryn, tymianek i ocet jabłkowy. Następnie doprowadzić do wrzenia, na średnim ogniu. Usunąć pianę, czyli tzw. szumowiny. I przechodzimy do etapu gotowania.
Ugotowany wywar przecedzamy i gotowe! Pijemy go solo! Bez dodatków, makaronu czy ziemniaków.
Żelatyna z wywaru poza ułatwianiem trawienia radzi sobie świetnie jako lek na zaburzenia trawienne i żołądkowe t.j. nadkwasowość, zapalenie okrężnicy, czy chorobę Crohna ponieważ leczy ściankę jelitową. Stosowanie żelatyny wraz z innymi kluczowymi składnikami jak L-Glutamina wzmacnia ściankę jelita, co ma pozytywny wpływ również na nasz układ odpornościowy.
Kolagen to białko, które uzyskujemy w wywarze poprzez rozpad kości i chrząstek. Jest on podstawą do oceny jakości wywaru, im więcej żelatyny, tym zdrowszy wywar. To właśnie żelatyna jest pomocna w leczeniu anemii, cukrzycy, zaniku mięśni, a nawet chorób nowotworowych.
Zdrowa tkanka kostna zawiera dużo wapnia, magnezu, fosforu i potasu, a te składniki potrzebne są nam do utrzymywania zdrowia naszych kości, systemu nerwowego i balansu hormonalnego.
Z uwagi na to, że żelatyna jest otrzymywana z chrząstki wywar staje się bardzo dobrym źródłem glukozaminy i chondroityny. Te składniki są niezwykle istotne podczas odbudowy zdrowia stawów.
Korzyści z picia takiego bulionu jest oczywiście dużo więcej. Spróbuj i poznaj te cudowne właściwości! Na zdrowie!
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!