Odmładzająca zupa bone broth

Odmładzająca zupa bone broth

alkaliczny styl życia

Zastanawiasz się czy wywar z kości może być smaczny zdrowy? My odpowiadamy, TAK! Sprawdź, dlaczego warto pić bone broth!

Prozdrowotny rosołek

Bone broth to nic innego, jak rosół z kości. Brzmi banalnie, ale jego właściwości takie nie są!

Podstawą idealnego wywaru są dobrej jakości kości. Co się z nich wygotuje, będziemy później pić! Dzięki dobrej jakości produktów rosół będzie esencjonalny i (po przestudzeniu) galaretowaty, jeśli będziemy go odpowiednio długo gotować. Aby zwiększyć smakowitość zupy kolagenowej warto kości przez gotowaniem podpiec w temperaturze 200 stopni C, przez 45 minut. 

Czego potrzebujemy do wykonania bone broth?

  • Kości wołowych tzw. „marrow bones”, czyli grube, ze szpikiem w środku, 2 kg,
  • włoszczyzny: 3 marchewek, 1 pietruszkę, selera, pora,
  • czosnku: 4 ząbki,
  • ziela angielskiego,
  • listka laurowego,
  • rozmarynu,
  • tymianku,
  • soli,
  • 2 łyżki octu jabłkowego.

fot. Bullet proof

Jak prawidłowo zrobić wywar?

Po pierwsze musimy umyć kości oraz obraną włoszczyznę. Wszystko włożyć do dużego garnka ok. 5-6 litrów i zalać wodą. Dodać ziele, listek, rozmaryn, tymianek i ocet jabłkowy. Następnie doprowadzić do wrzenia, na średnim ogniu. Usunąć pianę, czyli tzw. szumowiny. I przechodzimy do etapu gotowania.

  • Dla lepszego efektu oraz właściwości zdrowotnych rosół należy gotować bardzo długo, na maleńkim ogniu 8-12 godzin. To nie musi być gotowanie jednym ciągiem. Proces można rozłożyć na 2-3 dni.
  • Jeśli chcemy mieć dobry, bogaty rosół czy bulion do podlewania różnych potraw np. risotto, wystarczą 3-4 godziny, również na małym ogniu.

Ugotowany wywar przecedzamy i gotowe! Pijemy go solo! Bez dodatków, makaronu czy ziemniaków.

Dlaczego warto pić bone broth?

Leczy żołądek i jelita

Żelatyna z wywaru poza ułatwianiem trawienia radzi sobie świetnie jako lek na zaburzenia trawienne i żołądkowe t.j. nadkwasowość, zapalenie okrężnicy, czy chorobę Crohna ponieważ leczy ściankę jelitową. Stosowanie żelatyny wraz z innymi kluczowymi składnikami jak L-Glutamina wzmacnia ściankę jelita, co ma pozytywny wpływ również na nasz układ odpornościowy.

Pomaga leczyć inne choroby

Kolagen to białko, które uzyskujemy w wywarze poprzez rozpad kości i chrząstek. Jest on podstawą do oceny jakości wywaru, im więcej żelatyny, tym zdrowszy wywar. To właśnie żelatyna jest pomocna w leczeniu anemii, cukrzycy, zaniku mięśni, a nawet chorób nowotworowych.

Zawiera wiele minerałów

Zdrowa tkanka kostna zawiera dużo wapnia, magnezu, fosforu i potasu, a te składniki potrzebne są nam do utrzymywania zdrowia naszych kości, systemu nerwowego i balansu hormonalnego. 

Poprawia zdrowie stawów

Z uwagi na to, że żelatyna jest otrzymywana z chrząstki wywar staje się bardzo dobrym źródłem glukozaminy i chondroityny. Te składniki są niezwykle istotne podczas odbudowy zdrowia stawów.

Korzyści z picia takiego bulionu jest oczywiście dużo więcej. Spróbuj i poznaj te cudowne właściwości! Na zdrowie!

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Dieta orkiszowa Dieta orkiszowa

Lecznicza dieta, która korzystnie wpływa również na urodę.

Masz te objawy? Zmień dietę! Masz te objawy? Zmień dietę!

Złe samopoczucie? Przyjrzyj się swojej diecie.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!