Dieta orkiszowa

Dieta orkiszowa

ndr.de

Autorką diety jest św. Hildegarda, w średniowieczu uznawana za uzdrowicielkę. Tworzyła pisma na temat historii naturalnej, metod leczniczych i medycyny. Stworzony przez nią plan żywieniowy jest uniwersalny. Ma charakter leczniczy, ale korzystnie wpływa również na urodę i wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn. Na czym polega dieta i dla kogo jest przeznaczona?

Podstawowe zasady

Podstawowym składnikiem diety jest orkisz, czyli stara odmiana pszenicy. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, kwasów tłuszczowych, błonnika oraz takich składników mineralnych, jak żelazo czy wapń. Zawiera gluten, dlatego dieta św. Hildegardy nie jest dla osób chorych na celiakię. Oprócz orkiszu święta ceniła właściwości kasztanów jadalnych i kopru włoskiego. Kasztany możemy jeść surowe, gotowane, pieczone, a koper włoski najlepiej spożywać na surowo. Codzienny jadłospis powinien obfitować w produkty orkiszowe, czyli kasze, pieczywo, makaron czy płatki. Powinny być częścią każdego głównego posiłku. Przy użyciu orkiszu jesteśmy w stanie przygotować różnorodne potrawy: zupy, placki, sałatki, ciasta, itd. W diecie jest miejsce także dla fasoli, pietruszki, czosnku, marchwi i buraków. Owoce, które można jeść na diecie orkiszowej to jabłka, gruszki, porzeczki, wiśnie, jeżyny oraz owoce dzikiej róży. Spożywanie mięsa i nabiału należy ograniczyć, a do słodzenia używać tylko miodu i cukru trzcinowego. Św. Hildegarda za przyczynę problemów ze zdrowiem uważała spożywanie takich produktów jak por, brzoskwinie, truskawki i śliwki, jednak żadne współczesne badanie nie wskazują na ich szkodliwe działanie. Do picia oprócz herbat ziołowych polecała piwo orkiszowe i kawę orkiszową oraz soki owocowe i warzywne. Ponad to posiłki powinny być spożywane bez pośpiechu. Zdaniem mniszki najlepszą porą na śniadanie było południe, a kolacja zjedzona powinna być na długo przed zaśnięciem. Autorka diety sądziła również, że nadmiernie urozmaicona dieta może obciążać organizm. Poza odpowiednią dietą św. Hildegarda stosowała się do kilku zasad, które miały zapewnić jej długowieczność:

  1. Bliski kontakt z naturą.
  2. Wysoka jakość jedzenia.
  3. Odpowiednia ilość snu.
  4. Aktywność fizyczna.
  5. Medytacja lub modlitwa.
  6. Poznanie siebie, swoich wad i zalet.

(fot. eco-supplements.com)

Komu zaleca się stosowanie diety?

Dietę orkiszową zaleca się:

  • pacjentom, którzy cierpią na choroby układu sercowo-naczyniowego (orkisz to nieocenione źródło kwasów nienasyconych, które wspomagają pracę serca),
  • osobom, które zmagają się z problemami trawiennymi (orkisz obfituje błonnik pokarmowy, który reguluje perystaltykę jelit),
  • w celu przywrócenia prawidłowego profilu lipidowego krwi,
  • w leczeniu chorób nowotworowych, reumatycznych, a także w ich profilaktyce;
  • przy stanach osłabienia organizmu: fizycznego i psychicznego,
  • kobietom w ciąży (bogaty w minerały orkisz zapewnia prawidłowy rozwój dziecka),
  • osobom, skarżącym się na suchą skórę, wypadające włosy i łamliwe paznokcie.
Ilona Płotek

Ilona Płotek

Dieta dla twojego dziecka od A do Z Dieta dla twojego dziecka od A...

Jeśli twój przedszkolak rośnie jak na drożdżach, jest coraz...

Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej Dieta warzywno-owocowa dr Dąbr...

Dieta lecznicza warzywno-owocowa.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!