Tłusty Czwartek - dyspensa na słodkości
Z Karnawałem należy pożegnać się zgodnie z tradycją, czyli na słodko! Jakie są Wasze ulubione słodkości na ten czas?
Kulinarna podróż
Oczywiście możemy zrobić klasyczne pączki z różą albo konfiturą i skórką od pomarańczy, ale czy nie lepiej spróbować czegoś nowego? Zamiast tradycyjnych wypieków proponujemy inne rozwiązanie! Poznaj wspaniałe słodkości, którymi objadają się ludzie na całym świecie!
Fritule
Są to chorwackie mini pączki. Z pewnością w smaku różnią się od naszych tradycyjnych! Dodatek skórki z cytryny oraz starte jabłko dają charakterystyczny i wyjątkowy smak temu przysmakowi. Poza tym mały kieliszek alkoholu dodany do ciasta powoduje, że fritule stają się bardzo miękkie, pulchne i delikatnie mokre w środku. Jak je zrobić?
Wykonanie:
- rozgrzewamy olej w małym rondlu,
- ubijamy 2 jaja z 2 łyżkami cukru,
- ścieramy skórkę z jednej cytryny, wyciskamy sok i miksujemy,
- dodajemy jabłko starte na małych oczkach, jogurt (150ml),
- przesiewamy 300g mąki z jednym opakowaniem proszku do pieczenia i miksujemy.
Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca. Następnie ciasto nakładamy dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuszczamy bezpośrednio na rozgrzany olej i smażymy!
fot. Pinterest Devadsinanovi
Amerykańskie oponki
Dla znudzonych pączkami osób polecamy taką oto słodką odmianę - donaty! Są one popularne już niemal wszędzie! Jak się je robi?
Wystarczy:
- odmierzyć 50 ml mleka,
- dodać 5dag pokruszonych drożdży, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 30 minut),
- 3 jajka utrzeć z pozostałym cukrem (2 łyżki), dolać 350ml mleka, wymieszać,
- do dużej miski przesiać 1 kg mąki, dodać pół łyżeczki soli,
- masę z jajek i mąki oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy wyrobić mikserem lub rękami, a pod koniec wyrabiania dodać pół szklanki roztopionego i przestudzonego tłuszczu,
- znowu wyrobić i na samym końcu dodać alkohol - 2 kieliszki wódki.
Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do wyrośnięcia, a następnie wyciąć krążki o średnicy około 6 cm, środek wyciąć małym kieliszkiem lub zakrętką od alkoholu. Powstałe opony ułożyć na posypanych mąką deseczkach pamiętając, by zachować odpowiednią odległość. Zostawić znowu przykryte ściereczką na około 45 min do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz i wrzucać opony!
fot. Beszamel
Mandazi
Jest to pewnego rodzaju street food, który króluje we wschodniej części Afryki. Są lekkie, puszyste i uzależniające! A do tego bardzo łatwe do zrobienia!
- 3 szklanki mąki mieszamy z 7g suchych drożdży, odrobiną soli, cynamonu, kardamonu,
- dodajemy pół szklanki mleczka kokosowego i 1/4 szklanki cukru,
- zalewamy ciepłą (ale nie gorącą) wodą i mieszamy,
- wrzucamy 1 jajko i mieszamy,
- wyrabiamy ciasto przez 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne.
Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 2 godziny. Gotowe wyrośnięte ciasto należy formować w kulkę, a potem rozgniatać dłonią na stolnicy na placek o grubości ok 1,5 cm. Potem korzystając z ostrego noża pokroić ciasto w trójkąty i odstawić na dwie, trzy minuty. Wrzucać trójkąty na rozgrzany olej i smażyć z obu stron jak pączki. Smacznego!
Komentarze