
Pączki, faworki, ptysie - jak je zrobić i które są najlepsze?
Pączki, faworki, ptysie - jak je zrobić i które są najlepsze?
Z Karnawałem należy pożegnać się zgodnie z tradycją, czyli na słodko! Jakie są Wasze ulubione słodkości na ten czas?
Oczywiście możemy zrobić klasyczne pączki z różą albo konfiturą i skórką od pomarańczy, ale czy nie lepiej spróbować czegoś nowego? Zamiast tradycyjnych wypieków proponujemy inne rozwiązanie! Poznaj wspaniałe słodkości, którymi objadają się ludzie na całym świecie!
Są to chorwackie mini pączki. Z pewnością w smaku różnią się od naszych tradycyjnych! Dodatek skórki z cytryny oraz starte jabłko dają charakterystyczny i wyjątkowy smak temu przysmakowi. Poza tym mały kieliszek alkoholu dodany do ciasta powoduje, że fritule stają się bardzo miękkie, pulchne i delikatnie mokre w środku. Jak je zrobić?
Wykonanie:
Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca. Następnie ciasto nakładamy dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuszczamy bezpośrednio na rozgrzany olej i smażymy!
fot. Pinterest Devadsinanovi
Dla znudzonych pączkami osób polecamy taką oto słodką odmianę - donaty! Są one popularne już niemal wszędzie! Jak się je robi?
Wystarczy:
Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do wyrośnięcia, a następnie wyciąć krążki o średnicy około 6 cm, środek wyciąć małym kieliszkiem lub zakrętką od alkoholu. Powstałe opony ułożyć na posypanych mąką deseczkach pamiętając, by zachować odpowiednią odległość. Zostawić znowu przykryte ściereczką na około 45 min do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz i wrzucać opony!
fot. Beszamel
Jest to pewnego rodzaju street food, który króluje we wschodniej części Afryki. Są lekkie, puszyste i uzależniające! A do tego bardzo łatwe do zrobienia!
Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 2 godziny. Gotowe wyrośnięte ciasto należy formować w kulkę, a potem rozgniatać dłonią na stolnicy na placek o grubości ok 1,5 cm. Potem korzystając z ostrego noża pokroić ciasto w trójkąty i odstawić na dwie, trzy minuty. Wrzucać trójkąty na rozgrzany olej i smażyć z obu stron jak pączki. Smacznego!