Najlepsze sposoby na obniżenie cholesterolu

Najlepsze sposoby na obniżenie cholesterolu

Elements envato

Okazuje się, że przy obniżaniu cholesterolu nie trzeba rezygnować ze smacznego, różnorodnego jedzenia. Najłatwiejszym sposobem na zapanowanie nad cholesterolem jest już zmiana sposobu przygotowywania posiłków – nie ma konieczności wprowadzania w życie dużych zmian i wyrzeczeń. Znając czynniki przekładające się na wysoki poziom cholesterolu możemy je wykluczyć i zobaczyć, jak szybko takie zmiany przełożą się na lepsze zdrowie i samopoczucie. 

Czynniki wpływające na wzrost cholesterolu

Niestety okazuje się, że coraz częściej to nie jedzenie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Istnieją jednak produkty, które mogą ten poziom trochę obniżyć – nie ma jednak na to złotego lekarstwa. Wysoki cholesterol może pojawić się z powodu:

  • przewlekłego, silnego stresu,
  • palenia papierosów,
  • siedzącego trybu życia i braku aktywności fizycznej,
  • nadwagi i otyłości,
  • wysoko przetworzonych posiłków typu fast food,
  • spożywanie tłuszczów trans,
  • nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych,
  • spożywanie węglowodanów wysoko przetworzonych,
  • cukrzyca,
  • niedoczynność tarczycy,
  • obciążenie genetyczne hipercholesterolemią rodzinną.

Chude mięsa i wędliny

Zrezygnowanie z tłustych wędlin i podrobów, wieprzowiny oraz wieprzowiny, a także skóry z chudego mięsa jest pierwszym krokiem, który szybko przyniesie rezultaty. Pod skórą indyka, kurczaka, a nawet cielęciny można znaleźć dużo tłuszczu, który negatywnie wpłynie na poziom naszego cholesterolu. Zasada dotyczy również smalcu, słoniny oraz masła pochodzenia zwierzęcego – tłuszcz zwierzęcy dobrze jest zmienić na ten pochodzenia roślinnego. Jest on dużo mniej kaloryczny i zdrowszy – przyniesie to na pewno więcej korzyści!

Kilka produktów obniżających cholesterol

  • Oliwa,
  • olej rzepakowy,
  • ryby morskie: śledzie, sardynki, makrele, łososie, węgorze,
  • błonnik: np. płatki owsiane,
  • awokado,
  • jajka,
  • orzechy i migdały,
  • cynamon cejloński,
  • siemię lniane,
  • nasiona płesznika,
  • sterole i stanole: znajdziemy je w niektórych produktach mlecznych, serach, margarynach, a nawet w pieczywie.


(fot. Polki )

 

Paula Bukowska

Paula Bukowska

Witamina C Witamina C

Czy wiecie już wszystko o witaminie C? Najpewniej nie! U nas...

Liczenie kalorii - czy warto? Liczenie kalorii - czy warto?

Dlaczego warto zrezygnować z liczenia kalorii? Przede wszyst...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).