Najlepsze sposoby na obniżenie cholesterolu
Elements envato
Okazuje się, że przy obniżaniu cholesterolu nie trzeba rezygnować ze smacznego, różnorodnego jedzenia. Najłatwiejszym sposobem na zapanowanie nad cholesterolem jest już zmiana sposobu przygotowywania posiłków – nie ma konieczności wprowadzania w życie dużych zmian i wyrzeczeń. Znając czynniki przekładające się na wysoki poziom cholesterolu możemy je wykluczyć i zobaczyć, jak szybko takie zmiany przełożą się na lepsze zdrowie i samopoczucie.
Czynniki wpływające na wzrost cholesterolu
Niestety okazuje się, że coraz częściej to nie jedzenie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Istnieją jednak produkty, które mogą ten poziom trochę obniżyć – nie ma jednak na to złotego lekarstwa. Wysoki cholesterol może pojawić się z powodu:
- przewlekłego, silnego stresu,
- palenia papierosów,
- siedzącego trybu życia i braku aktywności fizycznej,
- nadwagi i otyłości,
- wysoko przetworzonych posiłków typu fast food,
- spożywanie tłuszczów trans,
- nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych,
- spożywanie węglowodanów wysoko przetworzonych,
- cukrzyca,
- niedoczynność tarczycy,
- obciążenie genetyczne hipercholesterolemią rodzinną.
Chude mięsa i wędliny
Zrezygnowanie z tłustych wędlin i podrobów, wieprzowiny oraz wieprzowiny, a także skóry z chudego mięsa jest pierwszym krokiem, który szybko przyniesie rezultaty. Pod skórą indyka, kurczaka, a nawet cielęciny można znaleźć dużo tłuszczu, który negatywnie wpłynie na poziom naszego cholesterolu. Zasada dotyczy również smalcu, słoniny oraz masła pochodzenia zwierzęcego – tłuszcz zwierzęcy dobrze jest zmienić na ten pochodzenia roślinnego. Jest on dużo mniej kaloryczny i zdrowszy – przyniesie to na pewno więcej korzyści!
Kilka produktów obniżających cholesterol
- Oliwa,
- olej rzepakowy,
- ryby morskie: śledzie, sardynki, makrele, łososie, węgorze,
- błonnik: np. płatki owsiane,
- awokado,
- jajka,
- orzechy i migdały,
- cynamon cejloński,
- siemię lniane,
- nasiona płesznika,
- sterole i stanole: znajdziemy je w niektórych produktach mlecznych, serach, margarynach, a nawet w pieczywie.
(fot. Polki )
Komentarze