“Zdrowe” pułapki żywieniowe

“Zdrowe” pułapki żywieniowe

Dietly.pl

Często dajemy się nabierać producentom reklamującym swoje produkty jako niskokaloryczne, light, fit czy odchudzające. Jednak wiele z nich nie ma nic wspólnego ze zrównoważoną, pełnowartościową dietą. Których produktów lepiej unikać?


fot. zdrowie na obcasach

Jogurty słodzone

Ciągle słyszymy, że jogurt to wartościowa przekąska i idealny dodatek do zdrowych śniadań. Zamiast wierzyć reklamom, przyjrzyjmy się składom takich produktów. Słodzone jogurty owocowe w rzeczywistości mogą przynieść więcej szkód niż korzyści. W składzie znajdziemy cukier i syrop glukozowy (często razem), aromaty, mleko w proszku, barwniki, a nawet olej palmowy. Lepszym rozwiązaniem będzie samodzielne dodanie świeżych owoców do jogurtu naturalnego, który możemy posłodzić miodem.

Soki owocowe

Według producentów soki mogą zastąpić porcję warzyw i owoców. Nic bardziej mylnego! Soki owocowe zawierają cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki, aromaty i konserwanty. Ilość cukru w tego typu produktach jest porównywalna z tą, którą znajdziemy w napojach typu cola. Warto więc je ograniczyć lub najlepiej w ogóle wyrzucić z diety. Lepiej samodzielnie przygotować sok ze świeżych warzyw i owoców.

Ketchup

Uważany jest za jeden ze zdrowszych gotowych sosów. Reklamy przedstawiają nam czerwone, soczyste pomidory, z których rzekomo powstaje produkt. Jak w rzeczywistości wygląda skład ketchupu? Znajdziemy w nim: „przecier pomidorowy, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobię kukurydzianą modyfikowaną i aromat”. Cukier, ocet, sól w nadmiarze czy skrobia nie wpłyną korzystnie na nasze zdrowie. Składniki te mają znaczący wpływ na występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie. Lepiej ograniczyć lub wyeliminować z diety wszystkie gotowe sosy.

Brązowy cukier

Cukier: brązowy, trzcinowy czy biały to tak naprawdę ten sam cukier - sacharoza zaliczana do węglowodanów prostych. To właśnie ona przyczynia się do rozwoju cukrzycy czy otyłości. Nie ma znaczenia czy cukier produkowany jest z buraka, czy z trzciny. Często też mylimy cukier trzcinowy z brązowym, któremu koloru nadaje karmel. Dla dobra naszego zdrowia najlepiej całkowicie wyeliminować go z diety lub zastąpić ksylitolem, stewią bądź erytrolem.

Musli

Każdy z nas słyszał, że pełnoziarniste musli to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia. Na półkach znajdziemy mnóstwo kolorowych opakowań, na których widnieją zdrowe sylwetki i deklaracje o utracie wagi. Jednak gotowe mieszanki płatków, które możemy dostać w sklepach, pełne są cukru pod różnymi postaciami: sacharozy, cukru trzcinowego, melasy trzcinowej, syropu glukozowo-fruktozowego czy glukozowego. Zawartość błonnika jest niewielka, wbrew temu co obiecują reklamy. Lepiej przygotować zdrowszą wersję musli samodzielnie. Wystarczy, że połączymy płatki owsiane z suszonymi owocami, orzechami i pestkami.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Najgorsze błędy, jakie możesz popełnić przy odchudzaniu Najgorsze błędy, jakie możesz...

Istnieje kilka błędów, które uniemożliwią Ci prawidłowe schu...

Dlaczego warto gotować na parze? Dlaczego warto gotować na parz...

Jest więcej korzyści, niż Ci się wydaje!

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!