Dieta keto - dobre rozwiązanie na wiele dolegliwości

Dieta keto - dobre rozwiązanie na wiele dolegliwości

mispaonline.co

Dieta ketogeniczna staje się coraz bardziej popularna, ze względu na dobroczynny wpływ na samopoczucie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Dowiedz się, na czym polega, a może i Ty doświadczysz jej spektakularnych efektów.

Dieta keto - czyli jaka?

Dieta ketogeniczna charakteryzuje się przede wszystkim niską zawartością węglowodanów, które zostają zastąpione tłuszczami. Spożywanie dużej ilości tłuszczów ma wprowadzić organizm w określony stan metaboliczny - ketozy. Po osiągnięciu tego stanu zachodzą procesy efektywnego spalania tłuszczu, który został zmagazynowany w tkance tłuszczowej, bądź który został dostarczony organizmowi podczas posiłku. Procesy te mają doprowadzić do pozyskania potrzebnej energii. Dzięki diecie ketogenicznej można znacząco obniżyć poziom cukru i kontrolować wyrzuty insuliny. 

Tłuszcze zalecane dla diety keto

W diecie ketogenicznej zalecane jest spożywanie tłuszczów nienasyconych, ponieważ wykazują działanie przeciwzapalne oraz wspomagają odpowiednią pracę serca. Z kolei tłuszcze nasycone znacząco zwiększają poziom cholesterolu we krwi, a to zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz chorób serca. 

Odpowiednie proporcje 

Ilość tłuszczów, jakie dostarczamy swojemu organizmowi powinna być określona indywidualnie, odpowiednio do zapotrzebowania organizmu. Dieta ketogeniczna często stosowana jest u osób chcących pozbyć się niechcianych kilogramów, jednak nie należy zapominać, że zbyt wiele kalorii zawartych w tłuszczach może przynieść odwrotny skutek. Dowiedz się, skąd czerpać dobre tłuszcze.

fot. motywatordietetyczny.pl

 

Produkty dedykowane diecie keto

Będąc na diecie ketogenicznej, spożywa się duże ilości warzyw niskowęglowodanowych,serów, czerwonego mięsa oraz ryb.

fot. chiashake.pl

Oto przykładowe propozycje produktów, jakie warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu:

  • pierś z kurczaka,
  • stek,
  • kiełbasa,
  • szynka,
  • boczek,
  • łosoś,
  • makrela, 
  • pstrąg,
  • sery nieprzetworzone,
  • ser kozi,
  • jajka,
  • masło,
  • oliwa z oliwek,
  • oliwa z avocado,
  • olej kokosowy,
  • nasiona chia,
  • orzechy macadamia,
  • orzechy włoskie,
  • migdały,
  • rukola,
  • papryka,
  • pomidory.
Barbara Weiss

Barbara Weiss

Czy cukier zawsze jest słodki czy to tylko ściema?! Czy cukier zawsze jest słodki...

Cukier cukrowi nierówny! Sprawdź to!

Naturalne źródła kwasu foliowego Naturalne źródła kwasu foliowe...

Gdzie jest go najwięcej? Sprawdź!

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!