Witamina D – które produkty zawierają jej najwięcej?

Witamina D – które produkty zawierają jej najwięcej?

Feszyn.com

Niezbędna dla zdrowia witamina D powstaje w skórze pod wpływem słońca. W naszym klimacie jej naturalna synteza odbywa się tylko wiosną i latem. Zimą i jesienią źródłami tego pierwiastka są dieta i suplementy. Witamina D – gdzie zatem jej szukać?

W naszym klimacie niedobór witaminy D to powszechny problem. Przez kilka pochmurnych miesięcy w roku w naszej skórze jej synteza jest praktycznie niemożliwa, a jej zapas zmagazynowany w tkance tłuszczowej wyczerpuje się po około dwóch miesiącach. Jeżeli zdecydujemy się na suplementację, ważne, by wybrać witaminę D3 pochodzenia zwierzęcego (cholekalcyferol), a nie witaminę D2 pochodzenia roślinnego (ergoklacyferol).

Jakie funkcje pełni witamina D w organizmie?

  • Jest niezbędna do utrzymania prawidłowej struktury kośćca,
  • ułatwia przyswajanie wapnia i reguluje jego metabolizm,
  • zapobiega krzywicy u dzieci,
  • zapobiega osteoporozie,
  • stymuluje mineralizację kości i zębów,
  • korzystnie wpływa na komórki mięśniowe oraz zapobiega osłabieniu mięśni,
  • zwiększa wydolność i wytrzymałość organizmu,
  • chroni przed złamaniami,
  • wpływa na wydzielanie insuliny,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • niedobory powodują chorobę Alzheimera, Parkinsona, schizofrenię i depresję,
  • wpływa na wzrost włosów i kondycję skóry.

Witamina D - źródła pokarmowe

Witaminę D można znaleźć przede wszystkim w rybach:

  • węgorzu,
  • śledziu,
  • łososiu,
  • tuńczyku,
  • sardynkach,
  • makreli. 

Najlepiej podawać je gotowane, pieczone lub duszone. Smażenie niszczy witaminę D. Mniejsze ilości tej witaminy zawierają również:

  • jajka,
  • nabiał,
  • oleje roślinne,
  • wątroba.

Powyższe produkty stanowią cenne źródło tego pierwiastka. Jednak w okresie zimowym warto dodatkowo go suplementować, a także korzystać z pogodnych dni i wystawiać ciało na słońce jak najczęściej. Najbardziej wartościowa jest bowiem witamina D naturalnie produkowana przez naszą skórę.

fot. Oleofarm

Z czym łączyć witaminę D3?

Witamina D3 rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego dobrze jest przyjmować ją w połączeniu z wartościowymi olejami czy masłem. Badania wykazały, że do prawidłowego przyswajania przez organizm witaminy D3 niezbędna jest witamina K2 (podtyp MK-7). To właśnie ich połączenie zwiększa wytrzymałość kości. Naturalnie występuje ona w fermentowanych produktach spożywczych: kiszonkach, dojrzałych serach czy jogurtach. Można przyjmować ją również w formie suplementów.  

Witamina D a sport

Badania dowodzą, że niedobór witaminy D osłabia mięśnie, zmniejsza wytrzymałość i wydolność organizmu, a także zwiększa ryzyko kontuzji. Negatywnie wpływa również na efektywność treningu. Naukowcy odkryli, że wyniki sportowe w znacznej mierze zależą od stężenia witaminy D w organizmie (im jest większe, tym lepsza jest wydolność organizmu). Oprócz tego, właściwy jej poziom może chronić przed złamaniami przeciążeniowymi, osłabieniem mięśni i spadkiem wydolności.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Zmęczony? Jedz te produkty Zmęczony? Jedz te produkty

Które produkty dodają energii?

Co się stanie, jeśli odstawisz alkohol? Co się stanie, jeśli odstawisz...

Czyli 4 najważniejsze korzyści z abstynencji.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!