TOP 5 najzdrowszych warzyw

TOP 5 najzdrowszych warzyw

Hurom Polska

Porcję warzyw powinniśmy wkomponować w każdy posiłek – oprócz tego, że świetnie smakują, dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Które z nich według naukowców są najzdrowsze?

Najzdrowsze warzywa

Rukiew wodna

Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji oficjalnie uznało rukiew wodną najzdrowszym warzywem na świecie. Według naukowców z Uniwersytetu w Ulster, dzięki substancjom o nazwie izotiocyjaniany, hamuje ona namnażanie komórek rakowych i chroni przed nawrotem nowotworu.

Oprócz tego opóźnia proces starzenia się skóry, a swoje odmładzające właściwości zawdzięcza beta-karotenowi, witaminom C i E. Dzięki dużej zawartości witaminy C podnosi odporność organizmu. Ponadto działa żółciopędnie, wykrztuśnie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi.


fot. Fajny Ogród

Brokuł

Sulforafan, silny przeciwutleniacz zawarty w brokułach hamuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA. Związki zawarte w warzywie chronią przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Są źródłem potasu, który udrażnia naczynia i obniża ciśnienie krwi. Duże ilości witaminy C korzystnie wpływają na stawy (jest ona niezbędna do wytwarzania kolagenu). Zawierają także luteinę, która chroni narząd wzroku m.in. przed wystąpieniem zwyrodnienia plamki żółtej.

Rzepa

Zawarte w rzepie przeciwutleniacze również wykazują działanie antynowotworowe. Poza tym rzepa jest bogata w błonnik, który wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i przyspiesza metabolizm. Rzepa jest także źródłem fitoncydów, które działają podobnie do antybiotyków i hamują rozwój wielu chorób. Rzepa zawiera również witaminę C, A i K, które działają przeciwzapalnie i wzmacniająco.


fot. gazeta zdrowie

Jarmuż

Podobnie jak brokuły, jarmuż jest skarbnicą sulforafanu, który wykazuje działanie antynowotworowe. Zawarte w nim karotenoidy hamują procesy oksydacyjne, tym samym zapobiegają mutacjom DNA. Jest też źródłem chlorofilu o działaniu przeciwutleniającym i wspomagającym naturalne procesy detoksykacji organizmu. Jarmuż jest także skarbnicą witaminy K, potasu, wapnia i beta-karotenu.

Burak czerwony

Właściwości leczniczych tego warzywa jest wiele – zapobiega infekcjom i przeziębieniom, reguluje gospodarkę wodną organizmu, usprawnia pracę układu pokarmowego, usuwają toksyny z organizmu i wspomaga pracę układu krwionośnego. Znajdziemy w nim błonnik, kwas foliowy, witaminy A, B6, B12 oraz C, wapń i magnez. Związki wchodzące w skład buraka, mają właściwości przeciwutleniające. Składniki w nim zawarte łagodzą również dokuczliwe objawy menopauzy.


fot. Mrs.Sporty

Nie przepadasz za rzepą, a na widok jarmużu masz ciarki? Nic straconego! Wszystkie warzywa są zdrowe, dlatego już dzisiaj zjedz ich świeżą porcję.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Naturalnie hamują apetyt Naturalnie hamują apetyt

Tłumienie apetytu? Co należy jeść, żeby go powstrzymać?

Witaminy a dieta Witaminy a dieta

Witaminy a dieta - prozdrowotny styl życia jest najtańszym s...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!