Co utrudnia wchłanianie składników odżywczych?

Co utrudnia wchłanianie składników odżywczych?

Look Food

Jeżeli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem, musimy dostarczać organizmowi minerały i witaminy. Najlepszym na to sposobem będzie odpowiednio zbilansowana dieta, ponieważ w takiej postaci składniki odżywcze są zdecydowanie lepiej przyswajalne. Często jednak w posiłkach łączymy ze sobą składniki, które utrudniają lub uniemożliwiają ich prawidłowe wchłanianie. Jak jeść, by nie doprowadzić do niedoborów?

Magnez. Z niedoborem magnezu zmaga się coraz więcej osób. Jest też najczęściej suplementowanym pierwiastkiem. Dobowa dawka dla mężczyzn wynosi 375 mg, a dla kobiet 300 mg. Specjaliści zalecają, by po preparaty z magnezem sięgać wieczorem, ponieważ działają kojąco na układ nerwowy. Wchłanianie magnezu może utrudniać kwas fitynowy, który tworzy z nim sole wydalane przez nasz organizm. Kwas fitynowy znajduje się przede wszystkim w produktach zbożowych.

fot. Naturalnie Niebanalnie

Jod. Wpływa na funkcjonowanie układu hormonalnego. Jod możemy pobierać z powietrza, ponieważ przenika przez błony śluzowe i skórę. W Polsce jednak, ze względu na szerokość geograficzną, jest to praktycznie niemożliwe. Źródło jodu musi stanowić dieta. Zawartość tego pierwiastka w żywności uzależniona jest od jego stężenia w środowisku. Produkty, które utrudniają prawidłowe wchłanianie jodu to przede wszystkim kapusta, brukselka i brukiew - zawierają glukozynolany, które hamują wychwytywanie mikroelementu przez tarczycę.

Wapń. W procesie przyswajania wapnia kluczową rolę pełni witamina D. Gdy cierpimy na jej niedobór, wchłanianie wapnia jest utrudnione. Na przyswajanie tego minerału wpływają również szczawiany (znajdujące się w botwinie i szczawiu), fityniany (zawarte w płatkach zbożowych), tłuszcze nasycone i białko zwierzęce. Metabolizm wapnia zaburza także herbata, kawa, antybiotyki oraz środki uspokajające.

Żelazo. Pełni wiele istotnych funkcji w organizmie - jest składnikiem hemoglobiny, wpływa na regenerację tkanek, odporność organizmu, a jego niedobór jest jedną z najczęstszych przyczyn anemii. Znajdziemy je w wielu produktach. Przyswajanie żelaza może utrudniać dieta bogata w błonnik pokarmowy, którego źródło stanowią m.in. otręby pszenne czy jabłka. Wchłanianie hamują również taniny znajdujące się w znacznych ilościach w herbacie i kawie, ale również w grochu, gryce, orzechach oraz w czerwonej fasoli. Dlatego, komponując swój posiłek, należy pamiętać, aby bogatego w żelazo mięsa nie łączyć z roślinami strączkowymi. Lepszym dodatkiem okażą się warzywa stanowiące źródło witaminy C, która poprawia przyswajanie żelaza - papryka, brokuły czy natka pietruszki.

fot. PietruszkiNatka

Cynk. To pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, kostnego, wpływa także na kondycję skóry, włosów i paznokci. Najlepszymi źródłami cynku są wątróbka, wołowina, pestki dyni, jajka, żółte sery oraz kiełki zbóż. Wchłanianie tego pierwiastka mogą utrudniać stres, antykoncepcja hormonalna, nadmierny wysiłek czy choroby jelit.

 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Bogate źródło witamin - chlorella Bogate źródło witamin - chlore...

Wspieraj swoją odporność i bliskich, poznaj chlorellę i jej...

Seler naciowy – dlaczego warto włączyć go na stałe do diety? Seler naciowy – dlaczego warto...

Wartości selera trudno przecenić. Sprawdź za co pokochały go...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).