Co utrudnia wchłanianie składników odżywczych?
Look Food
Jeżeli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem, musimy dostarczać organizmowi minerały i witaminy. Najlepszym na to sposobem będzie odpowiednio zbilansowana dieta, ponieważ w takiej postaci składniki odżywcze są zdecydowanie lepiej przyswajalne. Często jednak w posiłkach łączymy ze sobą składniki, które utrudniają lub uniemożliwiają ich prawidłowe wchłanianie. Jak jeść, by nie doprowadzić do niedoborów?
Magnez. Z niedoborem magnezu zmaga się coraz więcej osób. Jest też najczęściej suplementowanym pierwiastkiem. Dobowa dawka dla mężczyzn wynosi 375 mg, a dla kobiet 300 mg. Specjaliści zalecają, by po preparaty z magnezem sięgać wieczorem, ponieważ działają kojąco na układ nerwowy. Wchłanianie magnezu może utrudniać kwas fitynowy, który tworzy z nim sole wydalane przez nasz organizm. Kwas fitynowy znajduje się przede wszystkim w produktach zbożowych.
fot. Naturalnie Niebanalnie
Jod. Wpływa na funkcjonowanie układu hormonalnego. Jod możemy pobierać z powietrza, ponieważ przenika przez błony śluzowe i skórę. W Polsce jednak, ze względu na szerokość geograficzną, jest to praktycznie niemożliwe. Źródło jodu musi stanowić dieta. Zawartość tego pierwiastka w żywności uzależniona jest od jego stężenia w środowisku. Produkty, które utrudniają prawidłowe wchłanianie jodu to przede wszystkim kapusta, brukselka i brukiew - zawierają glukozynolany, które hamują wychwytywanie mikroelementu przez tarczycę.
Wapń. W procesie przyswajania wapnia kluczową rolę pełni witamina D. Gdy cierpimy na jej niedobór, wchłanianie wapnia jest utrudnione. Na przyswajanie tego minerału wpływają również szczawiany (znajdujące się w botwinie i szczawiu), fityniany (zawarte w płatkach zbożowych), tłuszcze nasycone i białko zwierzęce. Metabolizm wapnia zaburza także herbata, kawa, antybiotyki oraz środki uspokajające.
Żelazo. Pełni wiele istotnych funkcji w organizmie - jest składnikiem hemoglobiny, wpływa na regenerację tkanek, odporność organizmu, a jego niedobór jest jedną z najczęstszych przyczyn anemii. Znajdziemy je w wielu produktach. Przyswajanie żelaza może utrudniać dieta bogata w błonnik pokarmowy, którego źródło stanowią m.in. otręby pszenne czy jabłka. Wchłanianie hamują również taniny znajdujące się w znacznych ilościach w herbacie i kawie, ale również w grochu, gryce, orzechach oraz w czerwonej fasoli. Dlatego, komponując swój posiłek, należy pamiętać, aby bogatego w żelazo mięsa nie łączyć z roślinami strączkowymi. Lepszym dodatkiem okażą się warzywa stanowiące źródło witaminy C, która poprawia przyswajanie żelaza - papryka, brokuły czy natka pietruszki.
fot. PietruszkiNatka
Cynk. To pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, kostnego, wpływa także na kondycję skóry, włosów i paznokci. Najlepszymi źródłami cynku są wątróbka, wołowina, pestki dyni, jajka, żółte sery oraz kiełki zbóż. Wchłanianie tego pierwiastka mogą utrudniać stres, antykoncepcja hormonalna, nadmierny wysiłek czy choroby jelit.
Komentarze