Clinic Food
Nie musisz pić mleka, by mieć zdrowe kości!
Clinic Food
Nie musisz pić mleka, by mieć zdrowe kości!
Nabiał to jedyne wartościowe źródło wapnia? Ależ skąd! Poznaj inne, równie dobre, a nawet lepsze źródła tego pierwiastka.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń dla osoby dorosłej wynosi 1000 mg na dobę.
100 g migdałów to około 250 mg wapnia. Stanowią też źródło witaminy E, zwaną ,,witaminą młodości”. Choć są kaloryczne, zawarte w nich pokaźne ilości błonnika sprawiają, że sycą na długo, a my nie mamy ochoty na niezdrowe przekąski. Nie można ich jednak poddawać obróbce termicznej, ponieważ tracą swoje właściwości, a nawet mogą się stać szkodliwe. Zawarte w nich cenne, zdrowe tłuszcze zmieniają się wtedy w kwasy tłuszczowe trans (więcej o tłuszczach trans).
fot. Wapteka
Duże ilości wapnia znajdują się w małych sardynkach, a konkretniej w ich ościach. 100 g dostarcza około 350 mg wapnia. Dodatkowo obecność witaminy D sprawia, że pierwiastek ten jest lepiej przyswajalny przez organizm. Potas, fosfor, magnez, witamina A, witaminy z grupy B i kwasy omega-3 to kolejne związki, których sardynkom nie brakuje. Regularne spożywanie tych rybek zapewni nam piękny wygląd, dobre zdrowie i świetne samopoczucie.
Tofu jest lepszym źródłem wapnia niż sama soja. W 100 gramach jest około 350 mg tego pierwiastka. Dodatkowo jest mniej kaloryczne (100 g to tylko 100 kcal). Jest także dobrym wegańskim źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
fot. Poradnik Zdrowie
W 100 g ziarenek to około 1000 mg wapnia. Popularne sezamki dostarczają blisko 640 mg tego pierwiastka. Sezam, a zwłaszcza mniej zdrowe sezamki, to kaloryczna przekąska, dlatego warto jeść go z umiarem. Innymi cennymi związkami zawartymi w sezamie są fosfor, magnez, fitosterole, fitoestrogeny, tryptofan i witaminy z grupy B. Składniki te pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego, funkcjonowanie serca, chronią także przed chorobami układu krążenia i poprawiają nastrój.
W 100 gramach niebieskiego maku znajdziemy aż 1250 mg wapnia. Oprócz tego te niepozorne ziarenka to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim omega-6, które regulują poziom cholesterolu we krwi. Obfitują również w żelazo, fosfor, potas, magnez i witaminy z grupy B.
fot. Gotujemy.pl
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!