Dieta Montignaca
ofeminin.pl
Praktycznie każda z diet odchudzających wymaga skrupulatnego liczenia kalorii oraz wyeliminowania określonych grup produktów. Dieta Montignaca zakłada, że jakość pożywienia i skomponowanie każdego posiłku z odpowiednich makroskładników wpływają na nasze zdrowie i utratę nadprogramowych kilogramów.
Co to jest indeks glikemiczny?
Skala indeksu glikemicznego (IG) ma zakres od 0 do 100 i dzieli produkty na 3 grupy. W przedziale 0-55 znajdziemy produkty o niskim poziomie indeksu glikemicznego, 56-69 to średni poziom, a wartość 70-100 to najwyższy poziom indeksu glikemicznego. Określa on szybkość zwiększenia stężenia glukozy we krwi po spożyciu węglowodanów w postaci czystej glukozy. Wysoki indeks glikemiczny mają produkty, które są szybko trawione i szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Spożycie produktów o niskiej wartości IG nie powodują gwałtownego wzrostu glukozy, a uwalniają ją stopniowo.
Zasady diety
Dietę opracował Michel Montignac, francuski kardiolog. Uważa on, że problemy z nadwagą spowodowane są nie nadmiarem spożywanych kalorii, ale z powodu niewłaściwego doboru produktów. Stworzona przez niego metoda odchudzania zakłada ograniczanie spożycia produktów o dużym indeksie glikemicznym, a spożywaniu tych, które znajdują się w grupie z małym IG. Węglowodany o wysokim IG powodują nagłe zwiększenie poziomu glukozy we krwi, a w konsekwencji znaczący wyrzut insuliny. Prowadzi to do szybkiego zmniejszenia stężenia cukru we krwi, co sprawia, że znowu czujemy się głodni. Z kolei spożywanie węglowodanów o małym IG, które trawione są znacznie wolniej, wyrównuje poziom glukozy. Jemy wtedy mniej, a co za tym idzie - tracimy tkankę tłuszczową. Na tej zasadzie działa dieta Montignaca. Ponadto zaleca się spożywanie 3 posiłków dziennie: węglowodanowych śniadań i kolacji oraz tłuszczowego obiadu. Śniadanie powinno być najbardziej, a kolacja najmniej obfitym z posiłków. Przerwy między posiłkami nie powinny być krótsze niż 3 godziny, a po posiłku tłuszczowym można zjeść po 4 godzinach. Niewskazane jest łączenie owoców z białkami i tłuszczami, ponieważ fermentują w żołądku. Dlatego owoce najlepiej spożywać na czczo.
Dieta Montignaca jest podzielona na 2 etapy:
Faza pierwsza ma na celu zrzucenie zbędnych kilogramów. Powinna trwać ok. 2-3 miesiące. W tym etapie stabilizuje się praca trzustki, która odpowiedzialna jest za produkcję insuliny.
Faza druga to utrzymanie prawidłowej masy ciała. Powinna trwać przez resztę życia i polega na spożywaniu węglowodanów o indeksie glikemicznym nie przekraczającym 50.
(fot. motywatordietetyczny.pl)
Produkty dozwolone w diecie Montignaca
Produkty węglowodanowe, których indeks glikemiczny nie przekracza 35, między innymi:
- warzywa: brokuły, brukselka, buraki czerwone (surowe), cebula, ciecierzyca, cukinia, cykoria, endywia, fasola, kalafior, kapusta, marchew (surowa), papryka, pomidory, por, rzodkiewki, sałata, szczaw, szparagi, szpinak.
- owoce: borówki, awokado, brzoskwinie, grejpfrut, granat, gruszki, jabłka, jagody, maliny, nektarynki, pomarańcze, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie.
- nasiona i zboża: jęczmień, migdały, kasza gryczana, siemię lniane, sezam, słonecznik, orzechy laskowe, nerkowca i włoskie, ryż brązowy, soja.
Komentarze