Amazake, czyli przepis na japońskie zdrowie i urodę
Onet Kobieta
Amazake to tradycyjny napój na bazie sfermentowanego ryżu. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości podbił serca nie tylko Japończyków, ale także mieszkańców Europy. Dlaczego warto pić ten egzotyczny napój?
Amazake to słodki napój wytwarzany z ryżu gotowanego na parze, który pod wpływem działania grzybów Aspergillus oryzae ulega fermentacji. Grzyby te wykorzystuje się do produkcji wielu tradycyjnych japońskich produktów i potraw, takich jak sake (alkoholowy napój ryżowy), miso (pasta z soi i ryżu) czy sos sojowy.
Właściwości Amazake
Amazake zawiera witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, błonnik pokarmowy, oligosacharydy, jak również aminokwasy: argininę, cysteinę i kwas glutaminowy. Oto niektóre prozdrowotne właściwości napoju:
- obniża poziom ,,złego" cholesterolu,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- nawilża i ujędrnia skórę,
- zmniejsza widoczność przebarwień,
- przyspiesza przemianę materii,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- spowalnia procesy starzenia się organizmu,
- wspomaga namnażanie się dobrych bakterii jelitowych,
- wspomaga procesy detoksykacji organizmu,
- zmniejsza objawy zatrucia alkoholowego.
Znalezienie Amazake w Polsce jest nie lada wyzwaniem. Szukać można w sklepach internetowych lub przygotować napój samodzielnie w domu.
fot. BBC
Przepis na Amazake
Przygotowanie domowego Amazake nie jest trudne, wymaga jednak czasu i cierpliwości. Aby przygotować Amazake potrzebujemy 200 g ryżu, litr wody i 1/4 łyżeczki mieszanki grzybów Aspergillus oryzae.
Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy na parze przez około 20 minut. Do ugotowanego ryżu dodajemy mieszankę grzybów, mieszankę przekładamy do szklanego naczynia bez przykrywki i odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie ryż powinien sfermentować i nabrać półpłynną konsystencję i słodki smak.
Komentarze