Chleb w diecie – na co zwrócić uwagę

Chleb w diecie – na co zwrócić uwagę

W formie 24

Całkowite ograniczenie pieczywa - czy ma sens? Oczywiście, że nie! Dowiedzcie się, na co jednak zwracać uwagę, by pilnować zbilansowanej diety.

Na diecie sprawdzamy skład wielu produktów: słodyczy, gotowych dań i dodatków do własnej kuchni. Wiemy, że należy unikać fast foodów i słodkich napoi. Dalej jednak za rzadko zwracamy uwagę na produkty, które kupujemy codziennie, jak np. właśnie pieczywo. A przecież im częściej coś jemy, tym bardziej powinniśmy się temu przyjrzeć!

Mit dietetyczny

Coraz więcej dietetyków zwraca uwagę, że spożywanie pieczywa wcale nie utrudnia odchudzania. Przy wrażliwym czy wyniszczonym żołądku zaleca się zwykłe, białe pieczywo, a dopiero z czasem przechodzi się na chleb razowy, żytni czy też ryżowy. Zbilansowana dieta powinna zawierać wszystkie produkty z Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Znajdziemy w niej między innymi pieczywo, którego unikanie nie przyniesie tak naprawdę większych korzyści. Chleb nie tuczy! Zupełnie inaczej jest z objadaniem się nim – warto więc kupić tylko tyle pieczywa, ile potrzebujemy.


(fot. M. Jarosz )

Tak samo mitem jest wyższość kolacji białkowych nad węglowodanowymi. To dobra wiadomość dla osób lubiących pieczywo: jest ono jak najbardziej dopuszczalne na kolację! Spożywanie węglowodanów nie zniszczy naszych starań o szczupłą sylwetkę.

Etykieta chleba – na co zwrócić uwagę

Na nasze szczęście na każdej żywności muszą się znaleźć wszystkie składniki na specjalnych etykietach. Dotyczy to również pieczywa! Im częściej jemy dany produkt, tym ważniejsze jest poznanie i przeanalizowanie jego składu. Kupując pieczywo warto spojrzeć czy pieczywo nie zawiera spulchniaczy, barwników, konserwantów i innych niepotrzebnych dodatków, jak np. cukier.

Dobry chleb zawiera:

  • dużo błonnika,
  • mąkę wyższego Typu (im wyższy Typ, tym więcej błonnika i składników mineralnych),
  • zakwas i/lub drożdże.

Z czym warto jeść chleb, by sycił na dłużej

Szybko można zauważyć, że im więcej pieczywa jemy, tym bardziej ograniczamy warzywa. 2 plastry pomidora i kilka plasterków ogórka to za mało, by mówić o chociażby 1 porcji warzyw. Większa ilość dodatków tego typu pozwoli nam lepiej zbilansować dietę, a przy tym zachować uczucie sytości na dłużej. Dobrym nawykiem będzie dodanie do standardowych kanapek np. całego pomidora i kilku rzodkiewek. Dietetycy zalecają, by warzywa stanowiły dodatek do śniadania i żeby porcja wynosiła około 150 g.

Biały czy pełnoziarnisty chleb

Mimo iż niektóre rodzaje pieczywa z mąki pszennej mogą się pochwalić dobrym składem, to jednak zawsze zostanie on trochę z tyłu za chlebem pełnoziarnistym. W każdej diecie powinniśmy szukać dobrych źródeł błonnika, składników mineralnych, witamin, a także produktów i jak najwyższym indeksie sytości – pod tym względem pieczywo pełnoziarniste zdecydowanie zajmuje 1 miejsce wśród innych typów.

 

 

Nietolerancja glutenu Nietolerancja glutenu

Jakie są jej objawy i przyczyny? Co jeść, a czego lepiej uni...

Dlaczego warto jeść rzodkiew? Dlaczego warto jeść rzodkiew?

Prozdrowotne właściwości rzodkiewki.

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!