Ananas - niezwykły owoc

Ananas - niezwykły owoc

Wprost Zdrowie

Ananas - soczysty, orzeźwiający owoc, który jest źródłem cennych witamin i minerałów. Dzięki swoim właściwościom znalazł zastosowanie w medycynie alternatywnej i kosmetyce. Poznaj wszystkie właściwości ananasa.

Ananas jadalny uprawiany jest w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Hawajach i Filipinach. Dojrzewa w okresie letnim i osiąga masę 1-2 kg, czasami nawet 5 kg. Rośnie na stosunkowo niskich krzewach i można go wyhodować w doniczce w domu, jeśli zapewni się mu odpowiednie warunki. Ananas, mimo że bogaty jest w cukry proste, zawiera jedynie 50 kcal w 100 g świeżego owocu. Oprócz tego jest nieocenionym źródłem witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy A, C, B1, B2, B6, PP, ale również kwasu foliowego, cynku i żelaza.

Fot. Poradyfit

Niecodzienne zastosowanie ananasa

  • Łagodzi stany zapalne - bromelaina zawarta w ananasie ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, dlatego wykorzystywana jest w celu leczenia obrzęków i stanów zapalnych stawów.
  • Łagodzi infekcje układu oddechowego – wszystko dzięki zawartości bromelainy. Płukanie gardła świeżym sokiem z ananasa łagodzi kaszel i ból gardła.
  • Może zapobiegać osteoporozie – ananas jest źródłem manganu, żelaza i miedzi, a jego regularne spożywanie chroni układ kostny. Mangan wspomaga przyswajanie wapnia, żelazo wzmacnia kości, a miedź przyspiesza produkcję kolagenu - białka wchodzącego w ich skład.
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego - bromelaina usprawnia i przyśpiesza procesy trawienne, dlatego stosowana jest przy niestrawności. Może również zapobiegać zaparciom i wzdęciom, pod warunkiem, że spożywamy surowego ananasa. Zmniejsza również zgagę i inne dolegliwości ze strony żołądka.
  • Wspomaga układ odpornościowy - 100 g zapewnia 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która broni komórki przed wolnymi rodnikami, a także wzmacnia układ odpornościowy.
  • Wspomaga odchudzanie - bromelaina przyśpiesza przemianę materii, poprawia także mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Bromelaina zwiększa także przyswajalność białek, dzięki czemu przyczynia się do utrzymania i zwiększenia masy mięśniowej. Dodatkowo ananas jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Ważne jest, by wybierać świeże ananasy, bo tylko takie wspomagają odchudzanie. Te z puszki są wysokokaloryczne i pozbawione swoich dobroczynnych właściwości.  
Ilona Płotek

Ilona Płotek

Źródła białka w diecie wegańskiej Źródła białka w diecie wegańsk...

Czy tylko mięso może dostarczyć nam odpowiednią ilość białka...

Co się stanie, jeśli odstawisz alkohol? Co się stanie, jeśli odstawisz...

Czyli 4 najważniejsze korzyści z abstynencji.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!