
Na zakwasie czy z drożdżami? Poznaj tajną recepturę!
Na zakwasie czy z drożdżami? Poznaj tajną recepturę!
Gruba kromka swojskiego chleba z domowym masłem to jedno z najlepszych wspomnień z dzieciństwa niejednego z nas! Ale kto by na to miał czas?! Przecież upieczenie dobrego chleba wymaga trochę poświęceń... Otóż nie! Poznaj prosty i szybki przepis na domowy chleb!
Czego będziemy potrzebować, aby upiec nasz chlebek? Oto nasz prosty przepis na chleb:
fot. Zajadam
Gdy mamy już wszystkie składniki przystępujemy do działania! Od czego zaczynamy?
1. Najpierw wsypujemy drożdże do ciepłej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut na bok.
2. Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszamy w dużej misce i wlewamy do nich wodę z drożdżami.
3. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiamy ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
4. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte mieszamy je jeszcze delikatnie i przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy.
5. Ważne jest, aby tak przygotowane ciasto odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i dopiero po tym czasie można je wstawić na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st.C.
Gdy nasz chlebek będzie już upieczony pamiętajmy, aby odczekać jeszcze ok.15 min zanim go wyjmiemy z formy, ponieważ przy krojeniu taki gorący może nam się po prostu rozlecieć... I voilà! Nasz prosty chlebek domowy jest gotowy! Smacznego!