abcZdrowie.pl
Dlaczego dietetycy polecają czarną porzeczkę?
abcZdrowie.pl
Dlaczego dietetycy polecają czarną porzeczkę?
Czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa. Podnosi odporność, chroni przed wirusami i bakteriami, wspomaga serce. Na co jeszcze pomaga czarna porzeczka? Jak zrobić dżem z tego owocu?
Czarna porzeczka to krzew należący do rodziny agrestowatych. Rodzi drobne ciemne owoce o błyszczącej skórce i kwaśnym smaku.
Czarna porzeczka zawiera m.in.: witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, flawonoidy, fosfor, wapń, magnez i potas. Dzięki dużym ilościom tych składników uchodzi za jeden z najzdrowszych owoców. Jaki wpływ na organizm ma czarna porzeczka?
Czarna porzeczka to przede wszystkim bogate źródło witaminy C (100 g zapewnia aż 260% dziennego zapotrzebowania). Jej silne właściwości antyoksydacyjne wzmacniają układ odpornościowy, zwalczają wolne rodniki, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, a także pomagają zapobiegać infekcjom. Przeciwutleniacze, takie jak witamina C, zapobiegają przewlekłym chorobom nerek, skutecznie chronią przed mutacjami DNA oraz rozwojem chorób nowotworowych i cywilizacyjnych.
Flawonoidy zawarte w owocach działają rozkurczowo na mięśnie przewodu pokarmowego. Dlatego osobom cierpiącym z powodu częstych dolegliwości ze strony układu pokarmowego zaleca się włączyć czarną porzeczkę do diety. Dobrym rozwiązaniem będzie również stosowanie preparatów na bazie owocu, np. soków.
fot. TVN Zdrowie
Czarna porzeczka jest też dobrym źródłem potasu. Pierwiastek ten jest niezbędny dla zdrowia serca. Regularne spożywanie owoców pomaga uregulować ciśnienie krwi oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Z kolei dawka magnezu sprawi, że znikną problemy z zasypianiem, zmniejszy się stres i napięcie. W owocach czarnej porzeczki znajdziemy też pokaźne ilości witamin z grupy B, które stymulują do pracy cały układ nerwowy. Odpowiadają za prawidłową pamięć, koncentrację, zdolność uczenia się i zapamiętywania.
Z kolei liście czarnej porzeczki można wykorzystać jako naturalny środek na ukąszenia owadów. Pozwalają zmniejszyć świąd, obrzęk i zaczerwienienie skóry. Przyspieszają także regenerację i zapewniają szybsze gojenie się skóry.
Czarna porzeczka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety, szczególnie w postaci surowej. Ze względu na swój kwaśny smak, świetnie sprawdzi się jako dodatek do słodkich dań i deserów, a także w postaci soków i dżemów. Jak zrobić domowy dżem na bazie czarnej porzeczki?
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!