Postęp choroby Parkinsona można zatrzymać dietą!

Postęp choroby Parkinsona można zatrzymać dietą!

Poradnik Zdrowie

Z chorobą Parkinsona zmaga się 5 mln ludzi na całym świecie. Przyczyną jego występowania jest zanik dopaminy w mózgu, co wynika z uszkodzenia tzw. układu dopaminergicznego. Do najczęściej występujących objawów schorzenia można zaliczyć trudności w chodzeniu, sztywność kończyn i inne zaburzenia ruchu oraz zaburzenia procesów poznawczych.

Niektóre objawy mogące świadczyć o rozwijającej się chorobie Parkinsona pojawiają się już 10 lat wcześniej. Należą do nich m.in.: zaparcia, nadmierna senność i stany depresyjne. Naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego uspokajają, że takie dolegliwości nie wskazują jednoznacznie na to schorzenie, jednak zdiagnozowani pacjenci mogą zapobiegać przykrym objawom, zmieniając dietę.

Zdrowa dieta

W badaniu wzięło udział 47 tys. osób, z których część miała wczesne objawy typowe dla choroby Parkinsona. Uczeni wnikliwie przeanalizowali jadłospisy badanych. Grupa, która stosowała zbilansowaną dietę, ograniczała czerwone mięso, a podstawę żywienia stanowiły warzywa, owoce, produkty zbożowe, orzechy i zdrowe tłuszcze, znacznie mniej cierpiała z powodu dokuczliwych objawów, takich jak zaparcia, bóle całego ciała czy depresja. Naukowcy zaznaczają, że wyniki badań nie wykazują, że schorzenie jest wywoływane przez złą dietę. Są argumentem za tym, by w codziennym menu nie zabrakło pełnowartościowych produktów.

Jednym z najważniejszych składników, którego nie może zabraknąć w żadnej diecie, są zdrowe tłuszcze. Nienasycone kwasy tłuszczowe są podstawowym budulcem mózgu. Są niezmiernie ważne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Liczne badania wskazują, że kwasy omega-3 mogą zapobiegać depresji oraz chorobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Parkinsona. Najlepsze źródła kwasów omega-3 to: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki, owoce morza, olej lniany i orzechy włoskie.


fot. Women's Health

Zdrowie zaczyna się w jelitach

Zrównoważona, zdrowa dieta jest ważna dla bakterii jelitowych. Ich obecność i skład mikroflory ma duże znaczenie dla procesów trawiennych, ale wpływa także na odporność organizmu – gdy ,,złych” bakterii jest więcej, stajemy się bardziej podatni na różnego rodzaju choroby. Przypuszcza się, że właśnie w jelitach swój początek ma choroba Parkinsona, gdzie dochodzi do rozpadu komórek produkujących dopaminę w mózgu. Chorobę Parkinsona mogą wywoływać również toksyny zawarte w pożywieniu. Jednak na tym etapie żadne badania tego nie potwierdzają, a na jednoznaczne wyniki będziemy musieli jeszcze poczekać.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Jak działa kolagen na stawy, włosy i skórę? Jak działa kolagen na stawy, w...

Kolagen - dlaczego jest aż tak ważny?

Dieta ketogenna, na czym  polega? Dieta ketogenna, na czym pole...

Dieta ketogeniczna, którą nazywa się również ketogenną, w gł...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).