Bezowe różyczki
Evidero
Masz ochotę na słodką przekąskę, a w szafkach i lodówce pustki? To żaden problem! Wystarczą Ci jajka, cukier, szczypta soli i odrobina soku z cytryny!
Królowa słodkości
Na temat bezy powstało wiele mitów. To prawda, do najłatwiejszych nie należy, ale uwierz, że robi się ją naprawdę bardzo szybko i wcale nie jest taka trudna, jak się wydaje! Przynajmniej za którymś razem ;)
Potrzebne Ci będą:
- 4 białka
- 200 g cukru
- szczypta soli
- odrobina soku z cytryny
- jeśli chcesz - dla większej estetyki dodaj barwnik spożywczy (nie jest to konieczne)
Wykonanie
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, stopniowo dodawaj cukier - użyj miksera (na początek niskie obroty, gdy białka będą już lekko ubite, możesz zwiększyć do najwyższych). Nie miksuj za długo - inaczej białka się przebiją i beza może się rozlewać!
- Na blaszkach (najlepiej dwóch) rozłóż papier do pieczenia. Aby się nie zawijał, możesz w kątach blaszki pobrudzić ją masą i przykleić do niej papier. W międzyczasie nastaw piekarnik na 110 st. C. Formuj małe bezy rękawem cukierniczym lub użyj do tego zwykłej łyżki stołowej i rób nią małe kleksy. Zachowaj między nimi odstępy!
- Obie blachy wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz (a właściwie susz) przez ok. 90 minut. TERMOOBIEG
Długość suszenia zależy od tego, jak duże są bezy. Jeśli są malutkie, czas suszenia może być krótszy.
Z przepisu powinno wyjść ok. 70 małych bezików.
źródło: Pinterest
Cheat day - mały grzeszek?
Są takie dni, kiedy sobie odpuszczamy i wręcz domagamy się czegoś niezdrowego. Tak, większość z nas tak ma. Lubimy słodycze!
Takie małe "ciasteczka" są bardzo dobrym pomysłem. Można zrobić sobie przyjemny podwieczorek z ulubioną (niesłodzoną) herbatką i z jedną (albo dwiema) bezowymi różyczkami. Bezy można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego! ;)
Komentarze