Dieta w menopauzie – co jeść, a czego unikać?

Dieta w menopauzie – co jeść, a czego unikać?

Dbam o Zdrowie

Menopauza to trudny okres w życiu kobiety. Wszystko przez przykre objawy, które jej towarzyszą. Pomóc może odpowiednio skomponowana dieta, która załagodzi uciążliwe dolegliwości. Co jeść w czasie menopauzy, a z czego warto zrezygnować?

Zmiany zachodzące w organizmie w okresie menopauzy powodują ryzyko wystąpienia wielu chorób, np. osteoporozy, chorób serca i nadwagi. Zmniejszona ilość estrogenów negatywnie odbija się na kondycji kości, co w połączeniu z niedoborami żywieniowymi i brakiem ruchu może prowadzić do rozwoju osteoporozy. Wahania hormonalne mogą z kolei powodować podnoszenie się poziomu ,,złego” cholesterolu i obniżanie się poziomu ,,dobrego” we krwi. Jest to jeden z czynników zagrażających zdrowiu układu sercowo-naczyniowego. W tym trudnym czasie wiele kobiet może odczuć także skutki spowolnienia metabolizmu – trudniejsze staje się utrzymanie prawidłowej masy ciała. Wielu z tych dolegliwości można skutecznie zapobiec zmieniając styl życia i sposób odżywiania.

Dieta w menopauzie

Dieta przede wszystkim powinna być urozmaicona. Zapobiegnie to ewentualnym niedoborom składników odżywczych. Posiłki najlepiej spożywać regularnie, co 3–4 godziny. Pozwoli to uniknąć wahaniom poziomu glukozy we krwi i ułatwi kontrolę apetytu. Dla zachowania dobrej kondycji i samopoczucia niezbędna jest też aktywność fizyczna, która zwiększy gęstości kości i pomoże utrzymać prawidłową masę ciała.


fot. Dom Zdrowia

Co jeść w okresie menopauzy?

W codziennym menu nie powinno zabraknąć:

  • sezamu, migdałów, nabiału, orzechów, czosnku, zielonych warzyw (brokuły, brukselka, natka pietruszki, jarmuż) – stanowią źródło wapnia – budulca kości,
  • płatków owsianych, jabłek, cytrusów, nasion roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktów zbożowych - zawierają duże ilości błonnika, który daje uczucie sytości, wspomaga pracę jelit i pozwala obniżyć poziom cholesterolu,
  • tłustych ryb morskich, oleju lnianego, nasion chia, orzechów włoskich – są źródłem kwasów omega-3 działających przeciwzapalne, zwalniających proces starzenia się komórek i zapobiegających chorobom serca,
  • świeżych owoców i warzyw – pełne są witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu,
  • ryb, jajek, masła, żółtego sera – zawierają witaminę D, kluczową jeśli chodzi o zdrowie kości. W okresie jesienno-zimowym, ze względu na ograniczoną możliwość naturalnej syntezy w organizmie, warto ją dodatkowo suplementować,
  • nasion roślin strączkowych, soi i jej przetworów, nasion słonecznika i lnu – znajdziemy w nich fitoestrogeny - związki chemiczne wykazujące działanie podobne do estrogenów. Ich obecność w codziennej diecie pomoże złagodzić objawy, takie jak uderzenia gorąca, wahania nastroju czy nocne poty.

Czego unikać?

Należy ograniczyć, a najlepiej wykluczyć z diety:

  • słodycze, napoje, cukier – podnoszą ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, nadwagi, miażdżycy,
  • twarde margaryny, słone i słodkie przekąski – zawierają kwasy tłuszczowe typu trans, negatywnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy,
  • alkohol – negatywnie wpływa na zdrowie wątroby i sprzyja nadwadze,
  • produkty przetworzone, gotowe dania,
  • szpinak, szczaw, rabarbar, czarna herbata – nadmiar szczawianów utrudnia przyswajanie wapnia.

Menopauza może skutecznie uprzykrzyć życie. Jeżeli jednak odpowiednio szybko zareagujesz, jej objawy mogą być dużo łagodniejsze. 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Co jeść, by mieć zdrowe kości? Co jeść, by mieć zdrowe kości?

Zadbaj o swoje kości! Podaj im witaminy!

Dieta Paleo Dieta Paleo

Coraz popularniejsza staje się dieta naszych przodków.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!