Owoce w diecie cukrzyka – jakie są dozwolone, a których unikać?
Polskie Stowarzyszenie Diabetyków
Owoce dla cukrzyków typu 1 i 2 są dozwolone, jednak w ograniczonych ilościach. Przy ich wyborze warto kierować się ładunkiem glikemicznym i łączyć je z produktami spowalniającymi wchłanianie cukru. Które owoce warto uwzględnić komponując jadłospis dla cukrzyka?
Owoce w diecie cukrzycowej
Owoce są cennym źródłem witamin i innych substancji ważnych dla zdrowia. Jednocześnie pełne są łatwo przyswajalnego cukru, który powoduje skoki poziomu glukozy we krwi i wyrzuty insuliny, co dla osób cierpiących na cukrzycę jest szczególnie niewskazane. Często diabetycy zastanawiają się, czy w ogóle mogą jeść jakieś owoce. Odpowiedź brzmi: tak. Trzeba tylko przestrzegać kilku zasad. W przeciwnym wypadku mogą pojawić się trudności z wyrównaniem glikemii.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie minimum 400 g warzyw i owoców w ciągu dnia - 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 – owoce. Jeśli chodzi o diabetyków, owoce mogą być jedzone raz dziennie, w ilości nie przekraczającej 300 g. Aby spowolnić wchłanianie cukru i obniżyć ładunek glikemiczny posiłku, najlepiej łączyć je z tłuszczami, np. orzechami czy nasionami chia, albo spożywać je bezpośrednio po głównym posiłku.
fot. Diabetyk24
Które owoce wybrać?
W diecie cukrzyka mogą gościć wszystkie praktycznie owoce. Najlepiej jednak wybierać te, które mają mało cukru (można ich zjeść więcej). Owoce można podzielić na dozwolone i te, które warto ograniczyć.
Owoce dozwolone:
- jabłka,
- maliny,
- jeżyny,
- czereśnie,
- awokado,
- melon,
- arbuz,
- ananas,
- truskawki,
- cytrusy,
- gruszki,
- winogrona.
Które lepiej ograniczyć?
- Banany,
- mango,
- daktyle.
Owoce – których unikać?
Niewskazane są owoce suszone – zawarta w nich ilość cukru jest kilkukrotnie wyższa niż w tej samej ilości owoców świeżych. Soki również nie powinny znaleźć się w diecie diabetyka. W przeciwieństwie do całych owoców, soki nie zawierają błonnika pokarmowego, co sprawia, że cukier wchłania się znacznie szybciej.
Owoce to bogactwo witamin i minerałów. Bez względu na choroby, które nam towarzyszą, warto sięgać po nie tak często, jak to możliwe.
Komentarze