Rzeczpospolita
6 napojów w walce z wysokim poziomem cholesterolu.
Rzeczpospolita
6 napojów w walce z wysokim poziomem cholesterolu.
Wysoki poziom cholesterolu to coraz częściej występująca przypadłość. Oprócz leków, warto wypróbować kilka napojów, które pomogą skutecznie go obniżyć.
Ostatnimi czasy cholesterol stał się wrogiem wielu Polaków. Nic dziwnego - jego nadmiar to jeden z czynników powodujących choroby układu naczyniowego. Jednak ma też drugą, lepszą stronę. Jest składnikiem błon komórkowych, niezbędnym do produkcji witaminy D3, hormonów nadnerczy oraz płciowych. Sam w sobie nie jest szkodliwy, niebezpieczny jest jego nadmiar. Cholesterol dzieli się na:
Wysoki poziom cholesterolu LDL powoduje zwężenie światła naczynia, tym samym utrudnia przepływ krwi i zmniejsza ilość krwi i tlenu. Wraz z jego wzrostem rośnie ryzyko udaru mózgu czy zawału serca.
Zielona herbata zawiera przeciwutleniacze, takie jak katechiny, które pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu. Badania na szczurach wykazały, że woda z katechinami podawana zwierzętom obniżyła poziom cholesterolu LDL o około 15%. Czarna herbata ma podobne działanie, jednak nieco słabsze, z powodu mniejszej zawartości antyoksydantów.
Napój sojowy zawiera niewielkie ilości tłuszczów nasyconych, dlatego zastąpienie nim śmietanki do kawy lub innych tłustych produktów mlecznych może obniżyć poziom cholesterolu. Specjaliści do spraw żywienia zalecają spożywanie 25 g białka sojowego dziennie w ramach profilaktyki chorób naczyniowych.
Beta-glukany zawarte w owsie tworzą żelową substancję w jelitach, która zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Naukowcy udowodnili, że napój owsiany może skuteczniej redukować poziom ,,złego” cholesterolu niż stałe produkty owsiane. Już około 3 g beta-glukanów dziennie może przynieść pozytywne efekty (jedna szklanka napoju owsianego to około 1,3 g beta-glukanów).
fot. FIT.PL
Pomidory stanowią źródło likopenu i błonnika pokarmowego, które korzystnie wpływają na poziom lipidów i obniżają „zły” cholesterol LDL.
Istnieją badania, które pokazują, że w kontekście zdrowia układu naczyniowego, lepiej spożywać małe ilości alkoholu, niż zrezygnować z niego całkowicie. Niewielkie spożycie (do 1 napoju alkoholowego dziennie u kobiet i 2 u mężczyzn) zwiększa ilości „dobrego” cholesterolu HDL. Jednak nadużywanie alkoholu znacząco podnosi poziom cholesterolu, niesie za sobą również wiele innych zagrożeń, które zdecydowanie przeważają nad korzyściami.
Owoce obfitują w przeciwutleniacze i błonnik, które pomagają w walce z wysokim poziomem cholesterolu. Szczególne właściwości mają antocyjany, flawonoidy występujące w jagodach, które dodatkowo charakteryzują się niską zawartością kalorii. Do przygotowania koktajli warto wykorzystać również truskawki, jeżyny i maliny.
Włącz powyższe napoje do swojej diety jak najszybciej. Nie czekaj, aż problem wysokiego cholesterolu będzie dotyczył także Ciebie!
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!