Gurbacka
To na niej Mariah Carey schudła 18 kg! Na czym polega?
Gurbacka
To na niej Mariah Carey schudła 18 kg! Na czym polega?
Wszyscy słyszeliśmy, że zielone warzywa to samo zdrowie i nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie. A co z tymi fioletowymi? Czy jagody, bakłażany i czerwona kapusta pomogą schudnąć? Na własnej skórze przekonała się o tym znana piosenkarka Mariah Carey, która pozbyła się 18 kilogramów!
Dieta fioletowa zakłada jak największy udział fioletowych warzyw i owoców w codziennym menu. Antocyjany, składniki odpowiedzialne za fioletowo-niebieską barwę produktów, mają wyjątkowo korzystny wpływ na organizm. Są to przeciwutleniacze, które skutecznie chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyspieszających starzenie się organizmu, uszkadzających DNA i sprzyjających rozwojowi wielu chorób. Antocyjany zwiększają ukrwienie i dotlenienie mózgu, tym samym poprawiają pamięć i koncentrację. Chronią przed chorobami serca, wzmacniają naczynia krwionośne, a także poprawiają wzrok. Mogą przyjmować kolor od czerwonego po fioletowy. Które warzywa i owoce je zawierają? Najwięcej znajdziemy ich w jeżynach, czarnych porzeczkach, borówkach, czarnym bzie, śliwkach, bakłażanach, malinach, aronii, wiśniach, żurawinie, burakach, czerwonej cebuli i czerwonej kapuście. Warto zapamiętać: im ciemniejszy kolor ma warzywo lub owoc, tym więcej przeciwutleniaczy zawiera.
fot. Freepik
Antocyjany są bardzo wrażliwe na temperaturę, dlatego fioletowe warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo. Zachowają wtedy większe ilości cennych przeciwutleniaczy. Jeżeli zdecydujemy się jednak na obróbkę termiczną, ważne jest, aby gotować je krótko, w jak najmniejszej ilości wody. Warto też wybrać gotowanie na parze, które nie powoduje wypłukiwania składników odżywczych. Świeże warzywa i owoce nie powinny długo zalegać w naszej kuchni, ponieważ pokojowa temperatura i światło słoneczne sprzyjają rozkładaniu antocyjanów. Obieranie najlepiej ograniczyć do minimum. To właśnie w skórce i tuż pod nią znajdziemy największe ilości cennych związków. Cukinii i bakłażanów nie obierajmy wcale, inne warzywa można dokładnie umyć w ciepłej wodzie.
Posiłki powinny być spożywane w równych odstępach czasowych. Dzięki temu zapobiegniemy napadom wilczego głodu i chęci podjadania. Równie ważne jest odpowiednie nawodnienie. Oprócz fioletowych owoców i warzyw w diecie powinny znaleźć się produkty nieprzetworzone, bogate w błonnik pokarmowy.
Dieta fioletowa to propozycja, której warto spróbować. Każda dobrze zbilansowana, zdrowa dieta powinna opierać się na warzywach i owocach. W połączeniu z innymi, pełnowartościowymi produktami i aktywnością fizyczną może być naprawdę skutecznym sposobem na pozbycie się problemu nadwagi.
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!