Dieta błonnikowa

Dieta błonnikowa

Parenting.pl

Dieta błonnikowa to idealny sposób na zdrowe odchudzanie. Zakłada jedzenie dużej ilości warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych. Dzięki znacznej zawartości błonnika w posiłkach zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu stosowanie diety jest łatwe i przyjemne. Na czym polega dieta błonnikowa? Dlaczego warto jej spróbować?

Błonnik pokarmowy to grupa węglowodanów złożonych pochodzenia roślinnego. Nie ulega on trawieniu i nie jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym człowieka. Odpowiedzialny jest za prawidłową perystaltykę jelit, a uboga w błonnik dieta może skutkować zaparciami i problemami trawiennymi.

Zasady

Podstawowym założeniem diety błonnikowej jest zmniejszenie ilości kalorii i wzbogaceniu jej o produkty z dużą zawartością błonnika pokarmowego, który w połączeniu z płynami pęcznieje w żołądku, dając długotrwałe uczucie sytości. Jednocześnie reguluje przemianę materii i oczyszcza jelita ze złogów w nim zalegających. Na diecie każdego dnia należy spożyć 50 gramów błonnika zawartego przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych. Jest to o wiele większa dawka niż w normalnej diecie – przeciętnie człowiek spożywa go od 15 do 25 g dziennie. Dozwolone jest chude białe mięso i chude ryby, a także odtłuszczone przetwory mleczne w ilościach od 60 do 80 g. Dopuszczalne jest używanie niewielkich ilości oliwy i masła. Zabronione z kolei jest jedzenie potraw smażonych, alkoholu i cukru w każdej postaci. Zaleca się używanie świeżych i suszonych ziół i, co najważniejsze, picie dużych ilości niegazowanej wody.

Co jeść na diecie błonnikowej?

  • Produkty z pełnego ziarna: pszenica, jęczmień, żyto, brązowy ryż. Możemy je znaleźć w chlebach i makaronach pełnoziarnistych i otrębach.
  • Rośliny strączkowe: soczewica, fasola, groch.
  • Owoce i warzywa: wszystkie zawierają spore ilości błonnika, dlatego warto, żeby były częścią każdego posiłku. Najlepiej jeść je nieobrane, ponieważ to w skórce znajdują się największe ilości błonnika.
  • Orzechy i nasiona: migdały, len, orzechy. Zawierają one także cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega 3. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, ponieważ są wysokokaloryczne.

Fot. Ziko dla zdrowia

Przeciwwskazania

Diety błonnikowej nie powinny stosować osoby, które cierpią na choroby jelit i układu pokarmowego, ponieważ może ona prowokować wzdęcia. Przy dłuższym jej stosowaniu mogą wystąpić niedobory wapnia, magnezu i żelaza. Przed rozpoczęciem nowej diety zawsze warto skonsultować się z lekarzem.

Dlaczego warto wypróbować tę dietę?

Dieta błonnikowa, w przeciwieństwie od innych diet odchudzających, nie naraża nas na uciążliwe uczucie głodu. Jednocześnie bogata w niskokaloryczne produkty jest skuteczna w walce z nadwagą. Błonnik, oprócz uczucia sytości, zapewnia szybsze trawienie i sprawniejszą pracę jelit. Może zapobiec takim chorobom jelit jak rak. Absorbuje także tłuszcze, dzięki czemu nie wnikają one do organizmu a są wydalane razem z nim. To z kolei sprawia, że zmniejsza się poziom cholesterolu we krwi.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Odchudzasz się? Koniecznie jedz cukinię! Odchudzasz się? Koniecznie jed...

Na diecie może zdziałać cuda!

Jagoda kamczacka - mały owoc, wielka moc Jagoda kamczacka - mały owoc,...

Poznaj niezwykłe właściwości jagody kamczackiej.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!