abcZdrowie
Które zboża są najzdrowsze?
abcZdrowie
Które zboża są najzdrowsze?
Węglowodany oskarżane są o całe zło tego świata – to przez nie tyjemy, przyczyniają się do rozwoju cukrzycy i innych chorób cywilizacyjnych. Jednak te właściwe, pochodzące z produktów pełnoziarnistych, pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Które produkty zbożowe wybrać i na stałe włączyć do swojej diety?
Produkty pełnoziarniste nie są pozbawione okrywy nasiennej w procesie produkcji. To właśnie w niej jest najwięcej błonnika i innych wartościowych składników, takich jak witaminy z grupy B, dobrze przyswajalnego białka roślinnego i licznych minerałów. Dlatego biały chleb, pszenne bułki czy maślane rogaliki warto zastąpić grahamkami i chlebem pełnoziarnistym.
W owsie znajdziemy cenny przeciwutleniacz - awenantamid, który doskonale wspiera pracę serca. Wybierając płatki owsiane pamiętaj, że górskie zawierają więcej cennych właściwości niż błyskawiczne, które w procesie oczyszczania pozbawione są wartościowych składników.
Nie warto sięgać również po gotowe mieszanki zawierające owies. Najczęściej dodawany jest do nich cukier w różnej postaci, który możesz zastąpić miodem lub słodkimi owocami.
Orkisz to przede wszystkim doskonałe źródło błonnika, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają cały układ nerwowy i krwionośny. Oprócz tego w orkiszu znajdziemy spore ilości białka roślinnego, witamin z grupy B, potasu i magnezu.
fot. EWADRUK
Jest bogata w białka, których ludzki organizm sam nie syntezuje. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, pokaźne ilości wapnia, który jest niezwykle ważny dla zdrowia układu kostnego, a także saponiny, które wykazują działanie przeciwbakteryjne.
Stanowi jedno z najlepszych roślinnych źródeł białka. Jej regularne spożywanie pozwala obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu i regulować ciśnienie krwi. Duże ilości błonnika wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit, a magnez poprawia pracę układu nerwowego. Grykę poleca się osobom z cukrzycą i insulinoopornością, ponieważ nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny.
Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za przedwczesne starzenie się organizmu. Znajdziemy w nim również białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i dużo błonnika pokarmowego. Dodatkowo dostarcza dawkę minerałów, takich jak żelazo, magnez, cynk i fosfor.
Węglowodany stanowią główne źródło energii w codziennej diecie (około 50-55%). Dlatego pełnoziarniste produkty zbożowe powinny stanowić nieodłączny element dobrze zbilansowanego jadłospisu (jeżeli nie ma przeciwwskazań, np. nietoleracji glutenu).
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!