5 zbóż, które warto dodać do diety

5 zbóż, które warto dodać do diety

abcZdrowie

Węglowodany oskarżane są o całe zło tego świata – to przez nie tyjemy, przyczyniają się do rozwoju cukrzycy i innych chorób cywilizacyjnych. Jednak te właściwe, pochodzące z produktów pełnoziarnistych, pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Które produkty zbożowe wybrać i na stałe włączyć do swojej diety?

Produkty pełnoziarniste nie są pozbawione okrywy nasiennej w procesie produkcji. To właśnie w niej jest najwięcej błonnika i innych wartościowych składników, takich jak witaminy z grupy B, dobrze przyswajalnego białka roślinnego i licznych minerałów. Dlatego biały chleb, pszenne bułki czy maślane rogaliki warto zastąpić grahamkami i chlebem pełnoziarnistym.

Produkty pełnoziarniste – co warto wybrać?

Owies

W owsie znajdziemy cenny przeciwutleniacz - awenantamid, który doskonale wspiera pracę serca. Wybierając płatki owsiane pamiętaj, że górskie zawierają więcej cennych właściwości niż błyskawiczne, które w procesie oczyszczania pozbawione są wartościowych składników.

Nie warto sięgać również po gotowe mieszanki zawierające owies. Najczęściej dodawany jest do nich cukier w różnej postaci, który możesz zastąpić miodem lub słodkimi owocami.

Orkisz

Orkisz to przede wszystkim doskonałe źródło błonnika, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają cały układ nerwowy i krwionośny. Oprócz tego w orkiszu znajdziemy spore ilości białka roślinnego, witamin z grupy B, potasu i magnezu.


fot. EWADRUK

Komosa ryżowa

Jest bogata w białka, których ludzki organizm sam nie syntezuje. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, pokaźne ilości wapnia, który jest niezwykle ważny dla zdrowia układu kostnego, a także saponiny, które wykazują działanie przeciwbakteryjne.

Gryka

Stanowi jedno z najlepszych roślinnych źródeł białka. Jej regularne spożywanie pozwala obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu i regulować ciśnienie krwi. Duże ilości błonnika wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit, a magnez poprawia pracę układu nerwowego. Grykę poleca się osobom z cukrzycą i insulinoopornością, ponieważ nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny.

Dziki ryż

Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za przedwczesne starzenie się organizmu. Znajdziemy w nim również białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i dużo błonnika pokarmowego. Dodatkowo dostarcza dawkę minerałów, takich jak żelazo, magnez, cynk i fosfor.

Węglowodany stanowią główne źródło energii w codziennej diecie (około 50-55%). Dlatego pełnoziarniste produkty zbożowe powinny stanowić nieodłączny element dobrze zbilansowanego jadłospisu (jeżeli nie ma przeciwwskazań, np. nietoleracji glutenu).

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Dieta japońska - sekret długowieczności Japończyków Dieta japońska - sekret długow...

Co sprawia, że Japończycy od lat cieszą się dobrym zdrowiem?

Dieta błonnikowa Dieta błonnikowa

Dieta błonnikowa to łatwy sposób na pozbycie się nadwagi.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!