Sód w diecie

Sód w diecie

http://www.zdrowi.com.pl/sod-na-pierwiastek-zycia/

Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiedzialny jest za wiele procesów chemicznych zachodzących w organizmie. Co warto o nim wiedzieć?

Jaką rolę pełni sód?

Sód występuje m. in. w kościach oraz soku trzustkowym i jelitowym. Odpowiada za gospodarkę wodną organizmu i kwasowo-zasadową, wchłanianie się glukozy i aminokwasów oraz za przewodzenie impulsów nerwowych.

Niedobór i nadmiar

Niedobór sodu, czyli hiponatremia, przyczynia się do rozcieńczenia krwi i odwonienia organizmu. Występują wtedy objawy takie jak suchość skóry i błon śluzowych, kłopoty z pamięcią i koncentracją, obniżenie ciśnienia krwi, a w związku z tym bóle głowy, utrata apetytu. Najczęściej z niedoborem mamy do czynienia przy nieprawidłowym funkcjonowaniu nerek, marskości wątroby czy niedoczynnością tarczycy.

Znacznie częstszym problemem jest nadmiar sodu w organizmie (hipernatremia). Powoduje zatrzymanie wody w organizmie, zwiększenie ciśnienia krwi, zwężenie naczyń krwionośnych. Zbyt wysoka zawartość sodu w diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i pogorszenia stanu zdrowia osób już na nie cierpiących. Może powodować rozwój raka żołądka, kamienicę nerkową i zaburzenia rytmu serca.

Źródła sodu w diecie

Sód jest dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Głównym źródłem sodu w diecie jest sól. Według badań, przeciętna osoba przekracza normę dziennego spożycia soli. Sól znajdziemy przede wszystkim w żywności przetworzonej, czyli chipsach, słonych paluszkach, parówkach, fast foodach, zupkach w proszku, ale także w serach, wędzonych rybach, wędlinach albo płatkach kukurydzianych. Mniejszą zawartość sodu mają nieprzetworzone mięso, warzywa i owoce. Najmniej sodu znajduje się w orzechach, ziarnach i nasionach.

(fot. naturalhealthonline)

Jak ograniczyć spożycie sodu? Kilka wskazówek

  • Kupuj świeże warzywa i owoce.
  • Wybieraj nieprzetworzone, surowe mięso, które sam przygotujesz.
  • Zamiast soli używaj zioła i przyprawy.
  • Odstaw słone przekąski.
  • Czytaj etykiety i wybieraj produkty o mniejszej zawartości sodu w składzie.
Ilona Płotek

Ilona Płotek

Witamina H (biotyna) Witamina H (biotyna)

Kilka ciekawych faktów o witaminie H.

W jaki sposób dobierać ubrania po schudnięciu? W jaki sposób dobierać ubrania...

W jaki sposób dobierać ubrania po schudnięciu? Opis klku por...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę LastLevel i Zaufanych Partnerów firmy LastLevel do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy LastLevel i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).