http://www.zdrowi.com.pl/sod-na-pierwiastek-zycia/
Sód jest bardzo ważnym mikroelementem, jednak trzeba z nim uważać.
http://www.zdrowi.com.pl/sod-na-pierwiastek-zycia/
Sód jest bardzo ważnym mikroelementem, jednak trzeba z nim uważać.
Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiedzialny jest za wiele procesów chemicznych zachodzących w organizmie. Co warto o nim wiedzieć?
Sód występuje m. in. w kościach oraz soku trzustkowym i jelitowym. Odpowiada za gospodarkę wodną organizmu i kwasowo-zasadową, wchłanianie się glukozy i aminokwasów oraz za przewodzenie impulsów nerwowych.
Niedobór sodu, czyli hiponatremia, przyczynia się do rozcieńczenia krwi i odwonienia organizmu. Występują wtedy objawy takie jak suchość skóry i błon śluzowych, kłopoty z pamięcią i koncentracją, obniżenie ciśnienia krwi, a w związku z tym bóle głowy, utrata apetytu. Najczęściej z niedoborem mamy do czynienia przy nieprawidłowym funkcjonowaniu nerek, marskości wątroby czy niedoczynnością tarczycy.
Znacznie częstszym problemem jest nadmiar sodu w organizmie (hipernatremia). Powoduje zatrzymanie wody w organizmie, zwiększenie ciśnienia krwi, zwężenie naczyń krwionośnych. Zbyt wysoka zawartość sodu w diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i pogorszenia stanu zdrowia osób już na nie cierpiących. Może powodować rozwój raka żołądka, kamienicę nerkową i zaburzenia rytmu serca.
Sód jest dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Głównym źródłem sodu w diecie jest sól. Według badań, przeciętna osoba przekracza normę dziennego spożycia soli. Sól znajdziemy przede wszystkim w żywności przetworzonej, czyli chipsach, słonych paluszkach, parówkach, fast foodach, zupkach w proszku, ale także w serach, wędzonych rybach, wędlinach albo płatkach kukurydzianych. Mniejszą zawartość sodu mają nieprzetworzone mięso, warzywa i owoce. Najmniej sodu znajduje się w orzechach, ziarnach i nasionach.
(fot. naturalhealthonline)
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!