Poznaj przepis na FIT DESER!
Deser na diecie? To możliwe!
Wiele osób uważa, że bycie na diecie odchudzającej wiąże się z jedzeniem tylko i wyłącznie owoców oraz warzyw. Nic bardziej mylnego! Na diecie można również spożywać desery. Jakie?
Słodka przyjemność
W żywieniu węglowodany stanowią przede wszystkim główny substrat energetyczny, bowiem spalenie 1 g węglowodanów dostarcza aż 4,1 kcal energii. Warto jednak podkreślić, że zarówno nadmiar, jak i niedobór węglowodanów w diecie jest niekorzystny dla zdrowia. Niedostateczne spożycie cukrów sprzyja hipoglikemii, może spowodować wiele niedoborów żywieniowych, zaparć, a w skrajnych przypadkach stanowi nawet ryzyko zgonu! Spotykany częściej nadmiar cukrów, zwłaszcza tych prostych, może prowadzić do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych:
- cukrzycy typu 2,
- chorób układu krążenia,
- niektórych nowotworów.
Wiadomo, że samo pojęcie cukru odnosi się typowo do sacharozy, której nie brakuje w produktach żywnościowych. W diecie występuje ona nie tylko pod postacią popularnego cukru białego, ale także w miodzie, owocach i w części warzyw. Jak zatem stworzyć zdrowy deser? To możliwe dzięki kilku kulinarnym sztuczkom i zamianie niektórych produktów!
fot. Gruszka z fartuszka
Deser marzeń
Cukier i słodycze są źródłem olbrzymich ilości kalorii. Oprócz sacharozy, glukozy czy fruktozy wiele z nich (np. batony, wyroby czekoladowe, kremy, lody, wafle) zawiera również tłuszcz. Choć wiadomo, że cukier oraz inne substancje słodzące dodawane są niemal do wszystkiego, warto nieco zmodyfikować swoje menu, samodzielnie przygotowując zdrowe przekąski.
Poznajcie kilka fit przepisów!
Cytrynowe trufle
Potrzebujemy do tego:
- 2 ¼ szklanki wiórek kokosowych,
- 12 łyżek migdałów blanszowanych,
- 4 garści moreli suszonych,
- szczyptę kardamonu,
- 1 cytrynę,
- słoiczek miodu.
Przygotowanie:
Migdały oraz morele pokroić. Cytrynę sparzyć, a skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Owoc pokroić w kostkę. Składniki włożyć do blendera, dodać wiórki kokosowe, miód i szczyptę kardamonu. Całość zblendować. Z powstałej masy formować kulki i gotowe! Smacznego!