Najlepsze źródła witaminy C

Najlepsze źródła witaminy C

HelloZdrowie

Cytryna najlepszym źródłem witaminy C? Okazuje się, że nie! Sprawdź, gdzie jest jej najwięcej!

Witamina C m.in. wspiera pracę układu odpornościowego, wzmacnia naczynia krwionośne czy ułatwia wchłanianie żelaza. Najpopularniejszym jej źródłem jest cytryna, jednak istnieją produkty, które zawierają jej nawet kilkanaście razy więcej. Poznaj owoce i warzywa, dzięki którym żadna infekcja nie będzie Ci groźna!

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, bierze udział w wielu procesach, które zachodzą w organizmie. Dlatego tak ważne jest, by zadbać o jej odpowiednią ilość w codziennej diecie. Znalazła także zastosowanie kosmetyce - jest przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się skóry.

Objawy niedoboru witaminy C

  • osłabienie
  • przemęczenie
  • brak apetytu
  • szybkie powstawanie siniaków
  • krwawiące dziąsła
  • trudności w gojeniu się ran
  • bóle mięśni i stawów
fot. Salaterka

Jak działa witamina C?

  • Wspiera pracę układu krwionośnego. Witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się siniaków, krwotoków czy krwawień dziąseł. Badania wykazały, że reguluje cieśnienie krwi, ułatwia wchłanianie żelaza, a także stymuluje produkcję czerwonych krwinek, co zapobiega anemii.
  • Pomaga w leczeniu nowotworów. Naukowcy twierdzą, że dożylne podawanie witaminy C wraz z lekami przeciwnowotworowymi może przyśpieszyć eliminowanie komórek nowotworowych, a także łagodzić efekty uboczne chemioterapii i radioterapii. Inne badania sugerują, że może ona zapobiegać przerzutom. Witaminy C ma zbawienny wpływ na układ odpornościowy - zwiększa aktywność limfocytów T i B, które zwalczają patogeny oraz uczestniczą w procesie niszczenia komórek nowotworowych. Jednak Amerykańska Agencja ds. Leków i Żywności uznaje witaminę C jako zwykły suplement diety i nie uznaje jej roli w leczeniu nowotworów czy innych chorób.
  • Sprawne stawy i mocne kości. Witamina C bierze udział w procesie produkcji kolagenu, który jest elementem składowym chrząstek stawowych. Odpowiada za elastyczność stawów, tym samym zmniejsza ryzyko występowania kontuzji. Witamina C jest również niezbędna do wydzielania składników budulcowych kości, a jej niedobór może powodować ich odwapnienie. Dlatego w celach profilaktyki osteoporozy zaleca się spożycie 100–500 mg kwasu askorbinowego w ciągu dnia.
  • Pielęgnacja. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który hamuje działanie wolnych rodników, które uszkadzają komórki i powodują szybsze starzenie się organizmu. Chroni również skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Pomaga rozjaśnić przebarwienia i nadaje skórze młody wygląd.

Gdzie zatem jej szukać?

TOP 10 Warzywa:

  1. Nać pietruszki: 269 mg/100 g.
  2. Papryka: 125-200 mg/100 g.
  3. Brukselka: 65-145 mg/100 g.
  4. Kalarepa: 70-100 mg/100 g.
  5. Brokuły: 65-150 mg/100 g.
  6. Kapusta: 35-70 mg/100 g.
  7. Kalafior: 37-70 mg/100 g.
  8. Szpinak: 40-84 mg/100 g.
  9. Cykoria: 6-33 mg/100 g.
  10. Fasolka szparagowa: 25-30 mg/100 g.

TOP 10 Owoce: 

  1. Owoce dzikiej róży: 250-800 mg/100 g.
  2. Czarne porzeczki: 150-300 mg/100 g.
  3. Truskawki: 46-90 mg/100 g.
  4. Kiwi: 84 mg/100 g.
  5. Grejpfruty: 30-70 mg/100 g.
  6. Cytryny: 40-60 mg/100 g.
  7. Pomarańcze: 30-50 mg/100 g.
  8. Porzeczki czerwone: 26-63 mg/100 g.
  9. Agrest: 25-40 mg/100 g.
  10. Maliny: 19-37 mg/100 g.

 

Najważniejsze zasady rehabilitacji po operacji jamy brzusznej Najważniejsze zasady rehabilit...

Znasz najważniejsze zasady rehabilitacji, których należy prz...

Dieta geniusza, czyli co jeść, by się lepiej uczyć Dieta geniusza, czyli co jeść,...

Te produkty ułatwią naukę każdemu!

Powiązane