Czy warto jeść grzyby?

Czy warto jeść grzyby?

Żywienie Medonet

Borowiki, maślaki, podgrzybki. Do pierogów, sosów i pizzy. Sezon na grzyby w pełni. Są nieodłącznym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Czy grzyby są zdrowe, czy sięgamy po nie tylko dla smaku?

W Polsce najbardziej popularnymi grzybami są borowik szlachetny, koźlarz czerwony, koźlarz babka, podgrzybek brunatny, maślak zwyczajny, pieprznik jadalny (kurka), pieczarka i boczniak. Uwielbiamy je za ich niepowtarzalny smak. Jednak wybierając pizzę z pieczarkami czy przygotowując farsz do pierogów, nie zastanawiamy się, jaki wpływ mają na nasze zdrowie. Czy grzyby są zdrowe?

Wartości odżywcze grzybów

Świeże grzyby są niskokaloryczne (50-70 kcal/100g) ze względu na dużą zawartość wody. Zawierają od 1,5 do 3,6% białka, natomiast suszone od 10 do 40%. Tłuszczu w grzybach jest niewiele - od 0,4 do 0,8 g na 100 g. Zawartość węglowodanów wynosi średnio od 4,3 do 8,0 g w 100 g.

Grzyby to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, niacyny i ryboflawiny. Już 100 g świeżych pieczarek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na te składniki w około 30%. Ponadto w grzybach znajdziemy niewielkie ilości potasu, fosforu, magnezu, witaminy C, tiaminy, witaminy B12, D oraz E.

fot. Fit

Prozdrowotne właściwości grzybów

Grzyby, wbrew panującej opinii, mają liczne właściwości prozdrowotne:

  • zapobiegają miażdżycy i cukrzycy,
  • obniżają ciśnienie krwi,
  • chronią przed zakrzepami,
  • wspomagają korzystną mikroflorę jelitową,
  • zmniejszają poziom glukozy i cholesterolu we krwi,
  • stymulują układ odpornościowy,
  • działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Jednak jeśli nie znamy się na grzybach, nie zbierajmy ich sami, ponieważ spożycie niejadalnego grzyba może prowadzić do śmierci. Najczęstszymi objawami zatrucia grzybami są dreszcze, biegunka i wymioty. W przypadku wystąpienia złego samopoczucia po jedzeniu, należy bezzwłocznie skonsultować się z lekarzem.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Dlaczego warto gotować na parze? Dlaczego warto gotować na parz...

Jest więcej korzyści, niż Ci się wydaje!

Jak cukier wpływa na zdrowie psychiczne? Jak cukier wpływa na zdrowie p...

Przeczytaj, a jeszcze dziś go odstawisz.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!