Czym zastąpić mięso?

Czym zastąpić mięso?

Mamazone

Dobrej jakości mięso to przede wszystkim źródło dobrze przyswajalnego białka, ale także niezbędnych dla zdrowia minerałów. Niektórzy specjaliści są zdania, że jedzenie mięsa nie do końca jest zdrowe i z powodzeniem można je zastąpić innymi produktami. Czym zatem zastąpić mięso, by nie doprowadzić do niedoborów?

Według dietetyków mięso powinniśmy jeść nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu. Większość z nas jednak nie wyobraża sobie bez niego codziennego menu. Okazuje się, że tak częste spożywanie mięsa może być niebezpieczne dla zdrowia.

Mięso – zdrowe czy nie?

Mięso to doskonałe źródło pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne do produkcji niektórych hormonów. Znajdziemy w nim także żelazo oraz witaminy z grupy B, które mają wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Są też ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Białe mięso zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Z kolei mięso czerwone, oprócz białka i witamin, stanowi źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar może choroby układu krążenia, m.in. zawał serca czy miażdżycę. Oprócz tego niektóre badania wskazują na związek między chorobą nowotworową a jedzeniem czerwonego mięsa. Z tego względu coraz częściej pojawiają się głosy, że mięso nie powinno pojawiać się na naszych stołach.

fot. Fabryka Siły

Czym zatem zastąpić mięso?

W mięsie znajdziemy wiele niezbędnych składników odżywczych, ale zawarte są także w innych produktach. Przed wykluczeniem mięsa z diety wiele osób powstrzymuje fakt, że stanowi ono źródło białka. Niepotrzebnie. Wartościowe białko znajdziemy w roślinach strączkowych, dlatego osoby, które chcą zrezygnować z mięsa powinny sięgać po fasolę, ciecierzycę czy soczewicę. Mięso można zastąpić również rybami, jajami oraz nabiałem. Menu warto też wzbogacić o kasze, orzechy oraz produkty z pełnego ziarna. W jadłospisie wegetarianina nie może zabraknąć warzyw, zwłaszcza tych zielonych: kapusty, szpinaku, brokułów i jarmużu. Zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego, który reguluje trawienie i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Są także źródłem kwasu foliowego, wapnia oraz żelaza, składników niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych. Weganie muszą suplementować witaminę B12, ponieważ nie występuje ona w produktach roślinnych. Wcześniej warto zbadać poziom tej witaminy i skonsultować się ze specjalistą.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Kwas linolowy - właściwości Kwas linolowy - właściwości

Co warto wiedzieć o kwasie linolowym?

Jak zdrowo przybrać na wadze? Jak zdrowo przybrać na wadze?

Jak się okazuje, przybranie na wadze jest równie trudne jak...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).