Dwa przepisy na zdrowie i szybkie obiady
Elements envato
W dzisiejszym będzie ciężko jest znaleźć czas na codzienne robienie obiadów. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób pokusiło się na zamawianie gotowych posiłków. Dlatego właśnie chcemy Wam przedstawić kilka bezproblematycznych przepisów. Przestrzeganie diety nie musi być nudne ani pozbawione smaku.
Naleśniki ze szpinakiem
Oczywiście najlepiej sprawdzi się tutaj świeży szpinak: jest on dużo smaczniejszy i może pochwalić się większą ilością wartości odżywczych. Jeśli jednak mamy już w zamrażarce ten mrożony, to nie zapomnijmy go wyciągnąć dzień wcześniej.
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- ¾ wody (najlepiej gazowanej),
- szczypta soli,
- 3 łyżki masła (lub oleju roślinnego)
Nadzienie:
- szpinak (0,5 kg),
- cebula,
- świeży czosnek,
- jogurt naturalny,
- mozzarella (do dekoracji),
- masło (odrobina, by na tym usmażyć).
Mąkę, jajka, mleko, wodę i sól miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy do tego roztopione masło (lub olej roślinny), ponownie miksujemy i smażymy na rozgrzanej patelni. Trochę trudniej wygląda sprawa z nadzieniem: najpierw kroimy szpinak, czosnek i cebulę. Następnie roztapiamy masło na patelni i dodajemy pokrojone wcześniej produkty. Następnie dodajemy jogurt naturalny. Gotowym nadzieniem pokrywamy naleśniki i zawijamy. Możemy udekorować mozzarellą i świeżymi przyprawami.
Makaron z dojrzewającą szynką
- Szynka dojrzewająca (może być paczka),
- suszone pomidory,
- makaron typu spaghetti,
- bazylia (świeża i sproszkowana),
- olej kokosowy (do smażenia),
- sól i pieprz.
Na patelni rozpuszczamy wybrany olej. Podsmażamy szynkę, dodajemy pomidory i doprawiamy według własnego uznania. Makaron w tym czasie gotujemy w posolonej wodzie – według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu makaronu łączymy składniki i dekorujemy bazylią.
Komentarze