Agar – czym jest i jak go stosować?

Agar – czym jest i jak go stosować?

Poradnik Zdrowie

Agar to produkt doskonale znany przede wszystkim weganom. Stanowi doskonały zamiennik tradycyjnej żelatyny. Jak stosować agar? Czy jest bezpieczny dla zdrowia?

Agar znany jest pod nazwą agar-agar i oznaczany symbolem E406. To naturalny środek żelujący pozyskiwany z krasnorostów. Występuje w postaci proszku, granulatu lub płatków. Rozpuszcza się w temperaturze minimum 85 st. C, a pęcznieje, gdy ochłodzi się do 40-50 st. Po schłodzeniu nabiera konsystencji żelu.

W zimnej wodzie i alkoholu nie rozpuszcza się wcale. Agar stanowi alternatywę dla żelatyny. Używa się go przy produkcji konfitur, marmolady, dżemów, lodów, jogurtów, żelków, galaretek czy parówek.

Agar – właściwości

Agar jest źródłem białka, błonnika, witaminy K i E oraz minerałów: wapnia, sodu, magnezu, żelaza, potasu, cynku, fosforu i jodu. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B - kwas foliowy i pantotenowy oraz ryboflawinę. Substancja jest niskokaloryczna. Łyżeczka waży około 3 g i dostarcza 26 kcal. Agar pęcznieje w przewodzie pokarmowym, z tego względu pobudza perystaltykę jelit. Może być również stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający.


fot. Interia

Agar – zastosowanie

Agar ma właściwości żelujące, stabilizujące oraz zagęszczające. Najczęściej używa się go jako dodatku do żywności, ale znalazł także zastosowanie w kosmetyce. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go do zagęszczania gotowych dań, produkcji słodyczy, służy do przygotowywania kremów do ciast, zagęszcza się nim sosy i zupy.

Szczególnie popularny jest w kuchni wegańskiej. Przy jego użyciu weganie mogą przygotowywać galaretki czy inne desery, w których z powodzeniem zastępuje żelatynę wieprzową. Jest bezbarwny, nie ma smaku i zapachu. W kosmetyce agar stanowi składnik pianek do golenia, żeli pod prysznic, kremów oraz kosmetyków do stylizacji włosów.

Czy agar jest zdrowy?

Agar jest jednym z najzdrowszych, naturalnych zagęstników. Zawiera błonnik, witaminy oraz liczne minerały. Przeciwwskazaniem do stosowania jest alergia pokarmowa na glony. Stosowany w odpowiednich ilościach nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.

Niezależnie od tego, czy jesteś weganem, czy chcesz po prostu spróbować czegoś nowego - agar będzie świetną alternatywą dla tradycyjnen żelatyny. 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Najlepsze źródła witaminy C Najlepsze źródła witaminy C

Cytryna najlepszym źródłem witaminy C? Okazuje się, że nie!...

Co jeść na kolację, by nie tyć i dobrze spać? Co jeść na kolację, by nie tyć...

Kolacja – najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!