Zmień to w diecie i zobacz, co się stanie

Zmień to w diecie i zobacz, co się stanie

Trening Biegacza

Dieta ma bezpośredni wpływ na to, jak się czujemy. Nie da się niezdrowo jeść i jednocześnie być pełnym energii, zdrowym człowiekiem. Dokonanie zmian w jadłospisie może wydawać się trudne, dlatego zacznij małymi krokami i zobacz, co się stanie.

Słodka bułka na śniadanie, burger na obiad i paczka chipsów wieczorem – brzmi znajomo? Zobacz, jak małe zmiany w diecie robią dużą różnicę.

Zacznij od małych zmian!

Zamień białe pieczywo na pełnoziarniste

Polacy uwielbiają pieczywo. Biały chleb, bułki i rogaliki to nieodłączny element diety wielu z nas. Ale to, jaki rodzaj pieczywa wybierzemy, może mieć spory wpływ na nasze zdrowie. To pełnoziarniste zawiera więcej błonnika pokarmowego (który syci na długo i reguluje pracę jelit) oraz składników, takich jak witaminy z grupy B i E, żelazo, magnez, wapń, miedź, cynk (które m.in. wpływają na pracę układu nerwowego). Oprócz tego ma niższy indeks glikemiczny, a co za tym idzie, nie powoduje nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi, co ma miejsce w przypadku białego pieczywa. Taka mała zmiana może uchronić nas przed cukrzycą, chorobami jelit i schorzeniami układu krążenia. Dowiedz się, które zboża są najzdrowsze.


fot. Dietetycy.org

Biały ryż i makaron zastąp brązowymi

Podobnie jak w przypadku pieczywa, brązowy makaron i ryż, a także kasze to bogactwo różnorodnych składników odżywczych, których te białe są pozbawione. Pełnoziarniste produkty są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, które rozkładają się wolniej, nie powodując gwałtownych skoków insuliny. Witaminy z grupy B, żelazo, magnez, miedź, potas i cynk w nich zawarte wspomagają pracę wątroby, układu nerwowego i mózgu, poprawiają kondycję włosów skóry i paznokci, a także wspierają pamięć i koncentrację.

Zamiast słodyczy wybierz orzechy

Gdy poczujemy głód i spadek energii, często wybieramy słodycze z nadzieją, że dodadzą nam energii. Efekt jest jednak krótkotrwały, a wraz z batonikiem nie dostarczamy niczego, oprócz pustych kalorii. W takich momentach lepiej sięgnąć po orzechy i suszone owoce, np. śliwki, morele, daktyle czy figi. Choć są kaloryczne, zapewnią nam dużą dawkę białka, błonnika, magnezu, potasu, kwasu foliowego i witaminy E. Szybko nasycą, a ochota na czekoladę minie w mgnieniu oka.


fot. Wapteka

Te proste zmiany już po kilku tygodniach przyniosą efekty w postaci lepszego samopoczucia i wyglądu!

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czy banany można jeść na diecie? Czy banany można jeść na dieci...

Co warto wiedzieć o bananach?

Szafran – właściwości najdroższej przyprawy świata Szafran – właściwości najdrożs...

Dlaczego szafran jest tak cenny?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!