Głodówka oczyszczająca – czy warto ją stosować?

Głodówka oczyszczająca – czy warto ją stosować?

polki.pl

Czy głodówki oczyszczające są bezpieczne?

Głodówka oczyszczająca to zalecany przez medycynę alternatywną sposób na wyleczenie wielu schorzeń. Coraz częściej mówi się jednak o jej negatywnym wpływie na organizm. Brakuje bowiem wyników badań, które potwierdziłyby jej skuteczność. Kto może stosować głodówki i jakie są ich efekty?

Na czym polega głodówka?

Stosowanie głodówki ma prowadzić do usunięcia toksyn, zbędnych produktów przemiany materii i niepotrzebnych resztek z organizmu. Proces oczyszczania odbywa się na co dzień, a organami odpowiedzialnymi za ten proces są wątroba, nerki, a także skóra i układ oddechowy. Post leczniczy polega na całkowitym zrezygnowaniu z przyjmowania pożywienia. Można jedynie pić wodę, najlepiej z niską zawartością składników mineralnych. Istnieje kilka rodzajów głodówek. Głodówki oczyszczające organizm z toksyn trwają od jednego do trzech dni. Podczas głodówki oczyszczającej można pić jedynie wodę, w niektórych przypadkach także świeżo wyciśnięte soki warzywne i owocowe. Głodówki lecznicze trwają od 7 do 40 dni. Ważne jest, by podczas postu przebywać pod opieką lekarza specjalisty. Rzadziej stosowane są posty, podczas których nie je się ani nie pije nawet wody oraz głodówki urynowe, kiedy oprócz wody, pije się własny, odfiltrowany mocz.

Dla kogo jest przeznaczona i efekty stosowania

Wskazania do stosowania głodówek leczniczych to m.in.:

  • bezsenność i zaburzenia snu,
  • zmęczenie i brak energii,
  • nawracające bóle głowy,
  • problemy z trawieniem (niestrawności, zaparcia, spowolnione trawienie),
  • problemy z cerą (skłonność do wysypek i egzem),
  • zapalenie jelita grubego,
  • żółtaczka,
  • kamica nerkowa i zapalenie nerek,
  • choroby układu krążenia i układu oddechowego,
  • choroby stawów i reumatyzm,
  • nowotwory,
  • cukrzyca typu II.

Brakuje badań naukowych, które potwierdzałyby skuteczność głodówki leczniczej w tak szerokim spektrum działania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fot. alkaicznystylzycia.com)

Zasady stosowania głodówki

Można znaleźć wiele publikacji pomagających w przygotowaniu się do odbycia głodówki oczyszczającej. Tak drastyczna zmiana dokonana z dnia na dzień może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu i samopoczuciu. Dlatego:

  1. Dwa tygodnie przed rozpoczęciem postu należy ograniczyć spożycie mięsa i nabiału, całkowicie wykluczyć słodycze, kawę i herbatę. Należy pić 1,5 litra wody, opcjonalnie herbatki ziołowe i soki wyciskane z warzyw i owoców.
  2. Tydzień przed głodówką należy stosować dietę wegańską złożoną z warzyw i owoców (najlepiej surowych), kasz i pieczywa.
  3. Dzień przed głodówką można jeść jedynie surowe owoce in warzywa, zalecane jest także picie jak największej ilości wody.

Istotne jest także wychodzenie z postu. Dieta powinna być stopniowo rozszerzana, a czym proces ten musi trwać tak długo jak sama głodówka. Początkowo należy pić soki warzywne i owocowe, po kilku dniach można już jeść gotowane warzywa, a następnie stosować lekką dietę wegańską. Wielkość posiłków na początku nie powinna przekraczać ściśniętej pięści, ponieważ po dłuższym poście żołądek będzie skurczony. W kolejnych dniach porcje należy zwiększać.

Głodówka lecznicza może być stosowana jedynie przez osoby w pełni zdrowe. Niewskazana jest przy:

  • anemii,
  • u dzieci i młodzieży,
  • w trakcie ciąży i karmienia piersią,
  • niedowadze,
  • chorobach psychicznych,
  • chorobach przewlekłych, w przypadku których niemożliwe jest odstawienie leków.
Dieta a migrena – co jeść, a czego unikać? Dieta a migrena – co jeść, a c...

Co może potęgować objawy migreny?

Dieta w menopauzie – co jeść, a czego unikać? Dieta w menopauzie – co jeść,...

Zmień nawyki żywieniowe i popraw komfort życia w menopauzie!

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!