Zaskakujące właściwości sera
Jako przystawka, dodatek do potraw czy też sam? Pod jaką postacią najbarciej lubisz ser? Czy wiesz, jakie są jego właściwości albo skutki uboczne?
Korzyści zdrowotne
Czy ser jest zdrowy? Czy powinniśmy go usunąć ze swojej diety? Oto kilka z jego pozytywnych cech:
- jest bogaty w wapń, magnez, witaminy i białko, które wspierają mocne kości, jednocześnie zmniejszając osteoporozę i inne problemy zdrowotne kości.
- Wapń obecny w serze pomaga chronić zęby przed próchnicą.
- Ser ma sprzężony kwas linolowy, który może nie tylko chronić cię przed rakiem, ale także wzmocnić układ odpornościowy, jednocześnie poprawiając beztłuszczową masę ciała.
- Może również uzupełnić niedobór wapnia podczas laktacji u kobiet w ciąży.
- Ser Cheddar i inne rodzaje są bogate w selen, co może pomóc w zapobieganiu rozwojowi wirusów i zmniejszyć ryzyko raka tarczycy.
- Ser Camembert może pomóc złagodzić poziom cytokin zapalnych, potencjalnie poprawiając zdrowie mózgu.
- Warianty sera o niskiej zawartości sodu mogą także kontrolować poziom ciśnienia krwi.
fot. Portal spożywczy
Skutki uboczne jedzenia sera
Jeżeli chodzi o minusy związane ze spożywaniem sera również jest ich kilka! Pomimo tego, że jest bardzo smaczny niestety nie wyklucza to jego potencjalnych skutków ubocznych. Co do nich możemy zaliczyć?
- Ser nie jest dobry dla osób, które nie tolerują laktozy. Ponieważ jego spożywanie powoduje u nich zaparcia, gazy, wzdęcia i inne problemy żołądkowo-jelitowe.
- Jedzenie zbyt dużej ilości sera może powodować bóle głowy, a nawet migrenę z powodu obecności tyraminy.
- Wysokie ilości sodu, wapnia i nasyconych kwasów tłuszczowych w serze mogą przyczyniać się do chorób serca, nadciśnienia i cukrzycy.
- Ser zawiera dużo naturalnych tłuszczów, ale spożywanie tych tłuszczów w nadmiarze może sprzyjać przybieraniu na wadze.
Komentarze